Waterbei Winschoten blaast straatfestival af. 'Moet er niet aan denken dat er uitbraak zou komen'

Straatfestival Waterbei in Winschoten gaat op 27 en 28 augustus niet door. Dat heeft de organisatie besloten na de persconferentie van Rutte en De Jonge vrijdagavond.

Tot 2019 trok Waterbei nog jaarlijks duizenden bezoekers in het centrum van Winschoten.  foto Duncan Wijting

Tot 2019 trok Waterbei nog jaarlijks duizenden bezoekers in het centrum van Winschoten. foto Duncan Wijting Foto: Duncan Wijting

Het theaterfestival trok de afgelopen jaren met als laatste editie 2019 nog duizenden bezoekers in het centrum van Winschoten. Volgens secretaris Chris de Raaf was het onmogelijk het festival op een veilige manier met maximaal 750 bezoekers te organiseren.

Festival Noorderzon in de stad Groningen doet het wel met twee afgesloten ‘eilanden’ waar maximaal 750 mensen op mogen. Dat was in het centrum van Winschoten niet te regelen, meent De Raaf. ,,Mensen zouden van alle kanten toch komen, het zou gewoon te druk worden. Ik moet er ook niet aan denken dat het mis zou gaan. Het zou een ramp zijn als er doordat wij het door lieten gaan een uitbraak zou komen.’’

Eind september zou te krap worden

De gemeente Oldambt had het aan de organisatie zelf overgelaten om de knoop door te hakken. Het wachten daarvoor was nog even op de persconferentie van vrijdagavond. ,,We hebben nog even overwogen om het misschien later in het jaar, eind september, te houden. Maar bij de persconferentie begrepen we ook dat pas op het laatste moment bekend zou worden of activiteiten na 20 september dan wel door mogen gaan. Dat zou te krap worden’’, zegt De Raaf.

Het straattheaterfestival wordt nu naar volgend jaar doorgeschoven. De organisatie komt niet in financiële problemen omdat de artiesten toch al onder voorbehoud van de coronamaatregelen gebekt waren. ,,We hebben wel wat kosten en het is natuurlijk jammer voor al het werk dat we er in hebben gestoken, maar we doen dat graag’’, zegt De Raaf.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu