In één nacht net zoveel neerslag in Westerkwartier als normaal in een maand. Maar waterschap heeft wateroverlast onder controle

De door stortbuien op zaterdag en zondag ontstane wateroverlast in het Westerkwartier is onder controle. Waterschap Noorderzijlvest meldt dinsdagmiddag dat het water in de boezem bij het Lauwersmeer weer op peil is.

Foto: Noordernieuws

Foto: Noordernieuws

In de nacht van zaterdag op zondag viel ruim 70 millimeter neerslag in het gebied, heel lokaal zelfs 100 millimeter. Dat is vergelijkbaar met wat normaal in één maand valt.

Omdat zoveel water niet het gebied kan blijven, is de afgelopen dagen overtollig water uit Groningen en Friesland via de boezem bij het Lauwersmeer richting de Waddenzee afgevoerd. ‘Een uitzonderlijke situatie voor de zomermaanden’, stelt Noorderzijlvest in een persbericht.

Waterstand in polders hoger dan normaal

In een aantal polders is de waterstand nog hoger dan normaal. De poldergemalen voeren ook dit water af naar de boezem. et waterschap heeft daarnaast stuwen maximaal verlaagd, extra maaikorven ingezet om watergangen (weer) goed open te maken en waar dat nodig was duikers verder open gemaakt.

Waterschap blijft waakzaam

Het waterschap handelt samen met de gemeente Westerkwartier de nog openstaande meldingen af. Het waterschap blijft daarbij waakzaam. ‘De instabiele weersomstandigheden van dit moment kunnen opnieuw lokale clusterbuien veroorzaken’, stelt het waterschap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu