Waterschap Hunze en Aa’s opnieuw in de verdachtenbank voor de beverzaak

Het Waterschap Hunze en Aa’s is nog niet van het Openbaar Ministerie (OM) af. De officier van justitie gaat in hoger beroep in de zogenoemde bever-zaak. Het waterschap werd in deze kwestie vrijgesproken.

Steeds meer bevers in Nederland

Steeds meer bevers in Nederland ANP

Het gerechtshof in Leeuwarden moet nu oordeelden over de vraag of het waterschap op een verantwoorde manier omgaat met het plaatsen van klemmen waarmee muskusratten worden gevangen. Het OM vindt van niet: met de klemmen kunnen in principe ook bevers worden gevangen. De bever is een beschermd dier. De werkwijze van het waterschap is in de ogen van de officier van justitie een misdrijf.

De politierechter in Groningen sprak het waterschap eerder deze maand vrij van de beschuldigingen. Anders dan de officier van justitie vindt de rechter dat het waterschap in strafrechtelijke zin niets valt te verwijten. Het OM had een boete van 10.000 euro (helft voorwaardelijk) geëist.

Overheid in verdachtenbank

Dat het OM de zaak opnieuw voor de rechter wil brengen is bijzonder. Het waterschap is een overheidsorgaan. Het komt zelden voor dat de overheid (het OM) de overheid (waterschap) in de verdachtenbank plaatst.

Tijdens de rechtszaak maakte de rechter er een opmerking over: hij vond dat de bestuurders van de betrokken partijen (waterschap, Groninger Landschap en Staatsbosbeheer) deze kwestie anders hadden kunnen oplossen.

Wat is het probleem?

De vraag is ook om welk probleem het hier gaat. Het vangen van muskusratten is een wettelijke taak van het waterschap. In de afgelopen acht jaar zijn in de polders rond Onnen (met zo’n 200 bevers) 63.000 klemmen uitgezet. Volgens het waterschap is nog nooit een bever gevangen.

Wanneer de strafzaak in hoger beroep dient, is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu