Waterschap Hunze en Aa's op zoek naar bever langs de Hunze

Waterschap Hunze en Aa’s onderzoekt of de bever nog steeds actief is langs de Hunze, de beek tussen Gasselternijveen en het Zuidlaardermeer op de grens van Groningen en Drenthe.

In 2018 was de bever ook al actief in de dijk langs de Hunze. Marc Rothengatter (links) en Jan van de Laan van waterschap Hunze en Aa's inspecteren de dijk.

In 2018 was de bever ook al actief in de dijk langs de Hunze. Marc Rothengatter (links) en Jan van de Laan van waterschap Hunze en Aa's inspecteren de dijk. Foto: Archief DvhN

Rondom de kerstdagen, toen het waterpeil hoger was vanwege overvloedige regenval, werd uit voorzorg dagelijks twee keer dijkinspectie uitgevoerd om de stabiliteit van de dijk te controleren.

In de dijk ter hoogte van Eexterveen zijn gaten ontdekt

Extra aandacht was nodig, omdat ter hoogte van Eexterveen gaten in de dijk zijn ontdekt. Het waterschap is er vrijwel zeker van dat die kunnen worden toegeschreven aan het graafwerk van de bever. De veiligheid is niet in het geding, weet woordvoerder Cora Kuiper. ,,De dijk is veilig en stabiel, maar we moeten actie ondernemen.’’

Dat betekent dat het waterschap op dit moment monitort of de bever, of meerdere bevers, nog actief zijn langs de Hunze en nog steeds gebruikmaken van de holen. En dus verder gaan met graafwerk. Over enkele weken denkt Hunze en Aa’s daarover duidelijkheid te hebben. Hóe het schap onderzoekt of het dier nog aanwezig is, laat Kuiper in het midden. ,,Daar hebben we allerlei technische hulpmiddelen voor.’’

Blijkt de bever nog aanwezig, dan moet bij de provincie Drenthe ontheffing worden aangevraagd om toch werkzaamheden aan de dijk te mogen uitvoeren. ,,Want de holen moeten worden gedicht.’’

Het doden van het beschermde dier is absoluut niet aan de orde

Het doden van het beschermde dier is absoluut niet aan de orde, benadrukt Kuiper. Maar op de een of andere manier moet het elders ‘onderdak’ zien te vinden. ,,De bever kan prima terecht in het aanpalend moerasgebied’’, weet Kuiper. ,,Maar het is natuurlijk lastig om de bever daarnaartoe te krijgen.’’

In februari 2018 veroorzaakten bevers grote schade aan de dijk langs de Hunze. De provincies Groningen en Drenthe waren destijds bezig met het opstellen van een beverprotocol, met richtlijnen hoe om te gaan met deze beschermde soort. Alleen in extreem risicovolle situaties mag het dier worden verstoord. Dat betekent in de praktijk vangen en elders weer loslaten.

Het grote knaagdier was uitgestorven in Groningen en Drenthe. In 2008 heeft Het Groninger Landschap meerdere mannetjes en vrouwtjes uitgezet in het Hunzedal en het Drentsche Aa-gebied. De populatie is sindsdien toegenomen. Het dier komt nu ook voor in het Ruiten Aa gebied in Westerwolde.

Hoger beroep

Tegen Hunze en Aa’s loopt nog een strafzaak voor het vermeend vangen van bevers. Het Openbaar Ministerie (OM) ging eind december in hoger beroep in deze kwestie, nadat de rechtbank het waterschap vrijsprak.

Het gerechtshof in Leeuwarden moet oordeelden of het waterschap op een verantwoorde manier omgaat met het plaatsen van klemmen voor muskusratten. Het OM vindt dat met de klemmen ook bevers kunnen worden gevangen. In de afgelopen acht jaar zijn in de polders rond Onnen 63.000 klemmen voor gezet. Volgens het waterschap is nog nooit een bever gevangen.

De bever is een beschermd dier. De werkwijze van het waterschap is in de ogen van de officier van justitie een misdrijf en had daarom een boete van 10.000 euro (helft voorwaardelijk) geëist. De rechter vindt dat het waterschap in strafrechtelijke zin niets valt te verwijten.

Wanneer de strafzaak in hoger beroep dient, is nog niet bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu