Waterscouts uit Delfzijl racen tegen de klok voor eigen ligplaats

Zo moet de ligplaats eruit komen te zien. Tekening: Scouting Fivelgroep Delfzijl

Jonge waterscouts van de Fivelgroep uit Delfzijl houden dit weekend een 24 uurs-zeilestafette voor een eigen ligplaats aan het Schildmeer. Voor elk gevaren rondje laten de waterscouts zich sponsoren, vertelt projectcoördinator Christer Oosterveld. In totaal is 87.000 euro nodig.

Wat brengt jullie tot deze actie?

,,Vorig jaar moesten we wéér een andere locatie zoeken voor onze boten. Toen besloten we om na 25 jaar waterscouting werk te maken van een eigen locatie voor onze boten. Begin dit jaar hebben we met de eigenaar van een stuk grond een afspraak gemaakt dat we een jaar de tijd krijgen om het financiële plaatje op orde te krijgen. Tot die tijd mogen we de plek gebruiken voor niets. De eigenaar heeft er net zoals wij vertrouwen in dat het lukt. Maar als het niet lukt, moeten we alsnog weg.”

Hoe kan een scoutinggroep die al sinds 1910 bestaat nog geen eigen ligplaats voor de waterscouts hebben?

,,Haha, goeie vraag! We konden het gewoon altijd wel redden, maar het werd op een gegeven moment toch te veel gedoe om boten op verschillende plekken te hebben gestald en alles steeds opnieuw te regelen. Voor het voortbestaan van de club en het trekken van nieuwe leden is een eigen plek belangrijk. We hebben er nu zo’n 200, de helft is waterscout.”

Waar hebben de waterscouts allemaal aangelegd?

,,In het begin aan de overkant van het Schildmeer in een sloot van een particulier in ruil voor onderhoudswerkzaamheden. Daarna zijn we onder dezelfde voorwaarden naar een ongebruikte, failliete haven gegaan. De steigers waren al in een zeer slechte staat. Nu heeft de nieuwe eigenaar andere plannen met de haven en pasten wij daar niet meer in.”

(tekst gaat door onder de foto)

Wat gaat er allemaal gebeuren met die beoogde 87.000 euro?

De aankoop van het terrein is de grootste kostenpost. De steigers moeten geplaatst en het terrein opgeknapt. Verder moet er straatwerk gebeuren en willen we een toiletgebouw. We proberen als scoutingvereniging zoveel mogelijk zelf te doen.’’

De helft van het bedrag is al opgehaald. Hoe?

,,Er is nu zo’n 43.000 euro binnen. 10.000 euro is binnengehaald via een crowdfunding actie, de overige 30.000 euro is via allemaal fondsen gegaan waarbij je een aanvraag kan indienen om geld te ontvangen voor een project.

En de rest van het bedrag?

,,De jeugdleden hebben afgelopen weekend al 600 euro opgehaald met een flessenactie. Dit weekend hopen we tussen de 500 en 1000 euro op te halen. Ja, we zijn wel bezig, maar om bij de 87.000 euro te komen hebben we nog wel wat grote geldschieters nodig. Het blijft in ieder geval belangrijk om de jeugdleden zoveel mogelijk te betrekken en mee te laten denken en werken aan dit project.’’

Het startschot voor de scoutingactiviteiten is zaterdagmiddag om 13:00 uur. Locatie: naast jachthaven Boei12, Roegeweg 1, Steendam. Benieuwd hoe je kunt helpen? www.steunscouting.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu