Hoogleraar internationale economie: 'Recente conflicten tasten de wereldhandel aan. Dat brengt grote problemen met zich mee'

Steven Brakman, hoogleraar internationale economie van de Rijksuniversiteit Groningen, geeft in deze krant elke week zijn commentaar op de oorlog in Oekraïne.

Hoogleraar internationale economie Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hoogleraar internationale economie Steven Brakman van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto: Jaspar Moulijn

,,De wereldhandel heeft zich snel hersteld sinds we uit de lockdown zijn gekomen, hoewel we nog steeds met de naweeën te maken hebben, zoals lockdowns in China. Er is ontzettend veel vraag naar spullen, maar die zijn moeilijk leverbaar. De transportwereld kan de grote vraag in de wereldhandel niet aan. Wat ook niet helpt, is dat een belangrijke haven als Shanghai vanwege corona op slot zit. Tot op zekere hoogte zijn dit vermoedelijk tijdelijke problemen die zich vanzelf wel oplossen. Maar er doen zich verontrustende ontwikkelingen voor. Niet alleen door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, maar ook door het recentelijk weer actuele conflict tussen China en Taiwan. Vooral nu Biden duidelijk heeft gemaakt dat de Verenigde Staten bij een conflict Taiwan zullen helpen.

‘Wereld dreigt in blokken uiteen te vallen’

Nieuws

menu