We hebben verspreiding van corona in Groningen en Drenthe in eigen hand. Virus steekt onze grenzen amper over

Het strand bij het Gasselterveld. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het coronavirus wordt in het Noorden alleen nog maar overgedragen doordat mensen in familiekring geen afstand tot elkaar houden, en door zorgpersoneel dat patiënten moet aanraken.

Er komen volgens de GGD Groningen en Drenthe al enige tijd geen nieuwe besmettingen meer bij van buiten de regio. Aan het begin van de epidemie kwam het virus hier nog vooral binnen door mensen die waren wezen skiën in Tirol of carnaval hadden gevierd in Brabant.

‘Die bron van besmettingen nu opgedroogd’

,,Die bron van besmettingen is nu opgedroogd’’, zegt Peter Jorna van de GGD Groningen. ,,Het gaat nu vaak om besmettingen binnen families en soms op het werk door collega’s. De regels worden natuurlijk niet door iedereen voor de volle 100 procent nageleefd’’, zegt Linda van der Heide van de GGD Drenthe.

In Groningen kwamen er in een week tijd nauwelijks honderd besmettingen meer bij. Uit voorlopig onderzoek van bloedbank Sanquin blijkt dat 3 procent van de Nederlanders antistoffen tegen corona heeft. In het Noorden moet dat aantal dus nog veel lager liggen.

Omdat de samenleving al zeker vijf weken op slot zit en de maatregelen van anderhalve meter afstand doorgaans goed worden nageleefd in het Noorden, is de kans om besmet te raken vrij laag.

‘Alleen binnen gezinnen gaat het een beetje door’

,,Uit ons contactonderzoek weten we dat het nu eigenlijk alleen nog overgedragen wordt in de zorg en binnen groepen die nauw contact met elkaar hebben’’, zegt Jorna. ,,Ons contactonderzoek heeft ook effect. We weten dat we door te testen en dan contacten van besmettingen te onderzoeken, verdere verspreiding hebben kunnen tegengaan.’’

Viroloog Coretta Van Leer van het UMCG heeft geen zicht op de besmettingen buiten het ziekenhuis. Het UMCG zelf heeft de afgelopen dagen een paar nieuwe besmettingen ontdekt, maar daarvoor een week lang geen enkele. ,,De laatste positieve die we hadden was de echtgenoot van iemand die een week ervoor ziek was geworden’’, zegt Van Leer. ,,Alleen binnen gezinnen gaat het een beetje door. En misschien binnen zorginstellingen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu