Honderdjarige voetbalvereniging Noordster 'heeft het goed voor elkaar. We kunnen jaren vooruit’

Sfeerbeeld uit jubileumboek Noordster. Foto: Jubileumuitgave Noordster

Voetbalvereniging Noordster bestaat honderd jaar, maar de Pekelder volksclub stelt het feest een jaar uit.

Sneu dat het eeuwfeest is uitgesteld? Ach, je wordt maar eens honderd jaar, maar het was absoluut geen punt van discussie. Het coronavirus stuurt toch alles in de war. Dit overkomt iedereen.”

Presentatie van jubileumboek

Hans Hulzebos (57) is al bijna een halve eeuw lid van de volks- en familieclub uit Oude Pekela en kent de club door en door. Hij was voorzitter, speelde jarenlang in het eerste elftal en was al bijna twee jaar met een team bezig om het jubileumfeest voor te bereiden. De jubileumuitgave, een lijvig boekwerk van zestig pagina’s, was al gedrukt en daarom gisteren maar officieel aangeboden aan het gemeentebestuur van Pekela.

Laat de naam Noordster vallen op de voetbalvelden en direct wordt deze geassocieerd met roegbainders . Een geuzennaam? Hulzebos lacht. ,,Dat is iets uit het verleden, maar dat is al lang niet meer zo. Iedereen die hier nu komt spreekt waardering uit over ons complex. De kleedkamers, kantine en het hoofdveld met zit- en staantribune. We kunnen jaren vooruit. Het ziet er allemaal piekfijn uit.”

Noordster is volgens Hulzebos een club waar jan en alleman welkom is. ,,We doen hier geen gekke dingen, zoals andere verenigingen weleens doen. Hier worden spelers niet betaald en we trekken nooit dure trainers aan. Wie hier ook komen, ze voelen zich allemaal thuis. We hebben jarenlang het asielzoekerscentrum als buren gehad. Nou een betere integratie dan op ons complex was niet denkbaar. Nog steeds zijn er asielzoekers lid van de club. Ze komen uit Groningen en Hoogezand. Ik bedoel maar onze club is als een warm bad.”

De naam Noordster is uniek in de voetbalwereld

Hulzebos heeft het nog even opgezocht, maar de naam Noordster is in de voetbalwereld uniek. ,,Ooit bedacht door een stel jongens in het voorjaar van 1920. De club had nog geen naam, totdat iemand naar een fiets keek met daarop een merkplaatje met tekst: Noordster. En dus hebben we ook al jarenlang de bijnaam: de sterren.”

De club heeft een soort van dorpshuis functie

Hoewel het eerste team in de eerste klasse uitkomt en dus sportief gezien vrij hoog speelt, staat gezelligheid eigenlijk toch voorop bij de rood-wit-zwarte club. ,,Gezelligheid en sfeer is tegenwoordig belangrijk, want je moet er steeds meer voor doen om mensen aan je te binden en leden vast te houden. Als er een wens is, dan is het dat we qua ledenaantal springlevend blijven. We zitten nu op ongeveer zeshonderd leden, maar voor al die mensen moet je iets betekenen. Voor jong en oud, man en vrouw.’‘

,,Ons gemeentelijke sportcomplex vervult eigenlijk een dorpshuis functie. Ik ben wat dat betreft blij dat we door al die jaren heen een uiterst laagdrempelige club zijn gebleven, waar iedereen op- of rondom het veld lol aan kan beleven en waar iedereen in zijn waarde wordt gelaten. Dat past ook prima bij het karakter van de Pekelder. Doe maar gewoon en doe alleen maar dingen die verantwoord zijn.” Hulzebos pikt er wat dat betreft ook niet een naam uit die voor de club van onschatbare waarde is geweest. ,,Ja, als Johan Cruijff hier was geboren en had gevoetbald had ik die misschien genoemd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu