Zes zaken die opvielen tijdens het debat over de aardgaswinning in Groningen. Sandra Beckerman voert met trillende lip en een snik in haar stem betoog van grote klasse

Gronings kamerlid Sandra Beckerman (SP) voerde een ijzersterk en emotioneel betoog.

Gronings kamerlid Sandra Beckerman (SP) voerde een ijzersterk en emotioneel betoog. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

De Tweede Kamer debatteerde woensdag urenlang over het snoeiharde rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen. Het parlement probeerde zichzelf een spiegel voor te houden, maar schoot deels in een kramp toen er iets te diep in de wond werd geduwd. Zes zaken die opvielen.

De rol van premier Mark Rutte en zijn ,,ongeloofwaardige” optreden

De enquêtecommissie had toch wel aardig mild geoordeeld over de handel en wandel van premier Mark Rutte (VVD) in het hele gaswinnings- en aardbevingsdossier, vond een deel van de Tweede Kamer. Die wil donderdag toch wel wat duidelijker voor ogen krijgen hoe de commissie het optreden en de rolopvatting van de minister-president ziet. In het rapport ‘Groningers boven gas’ wordt gemeld dat de commissie vaststelt dat ,,de minister-president niet tijdig heeft ingegrepen in het beleid van vakministers [zoals Henk Kamp en Eric Wiebes]”. Ook heeft Rutte ,,voor Groningers niet het verschil gemaakt”.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt dit een vaststelling. Maar welke politieke consequenties dat zou moeten hebben, blijft te vaag. Nijboer was juist zeer kritisch over VVD-premier Rutte die het ,,ongeloofwaardig” noemt dat de premier onder ede verklaarde dat hij zich pas in 2018 realiseerde wat de impact van de hoge gaswinning in 2013 voor Groningers betekende. De PvdA’er - en ook anderen - wezen de commissie er fijntjes op dat Rutte tijdens de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in een talkshow zat met woedende Groningers. Sandra Beckerman (SP) vond het verhoor met Rutte ,,het meest ontwrichtende verhoor”. Ook fractievoorzitter Caroline van der Plas (BBB) was sceptisch en vroeg zich af onder welke steen de premier had geleefd. Ook de BoerBurgerBeweging wil een politiek oordeel van de enquêtecommissie over het handelen van de premier. Het werd Rutte ook meermaals verweten dat hij of zijn kabinet nog steeds niet inhoudelijk heeft gereageerd. Van der Plas: ,,Hij is de enige in het kabinet die er al die jaren met de neus bovenop heeft gezeten. Hij had het rapport zelf kunnen schrijven.” De PVV was het meest uitgesproken: Rutte moet gewoon wegwezen, zei Alexander Kops.

 

IJzersterk en emotioneel betoog Sandra Beckerman

,,Zes jaar geleden stelde ik slechts een vraag: Tweede Kamer, laten we dit nog langer gebeuren?” Met een trillende lip en een snik in haar stem zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman dat ,,de Tweede Kamer het heeft laten gebeuren”. Volgens haar heeft de Tweede Kamer gefaald. Even daarvoor heeft ze in haar betoog aangehaald hoe ze deze ene vraag op 20 april 2018, tijdens haar maidenspeech als Kamerlid, stelde.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's