We zijn ons mondkapje spuugzat. Wanneer stopt het kabinet met de mondkapjesplicht? 'Kijk, ik doe nog mee, hoor. Maar ik wil inmiddels ook wel weer eens normaal ademen'

Is de mondkapjesplicht binnenkort verleden tijd? Het kabinet en Outbreak Management Team willen er graag eerder vanaf. Zelf zijn we de mondkapjes al een poosje spuugzat.

Er geldt sinds 1 december een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer.

Er geldt sinds 1 december een mondkapjesplicht in het openbaar vervoer. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het lijkt een stilzwijgend pact. In de supermarkt tref je steeds meer mensen die het gebruik van een mondkapje vrij letterlijk nemen. De neus wordt als eerste bevrijd uit het coronamasker. Alsof ze willen zeggen: 'Kijk, ik doe nog mee, hoor. Maar ik wil inmiddels ook wel weer eens normaal ademen.'

UMCG-viroloog Bert Niesters verwacht dat de mondkapjes deze zomer uit het straatbeeld verdwijnen. Toch pleit hij ervoor om niet te hard van stapel te lopen. ,,Hoewel het de goede kant op gaat, zou ik de plicht nog niet aan het eind van de maand laten vallen. Dat is te vroeg. We zijn nog lang niet klaar met vaccineren. Zo simpel is het."

Het lijkt onderhand een mensenleven geleden, maar er was een tijd dat het RIVM het nut van mondkapjes hevig betwistte. Sterker nog: directeur Jaap van Dissel vindt mondkapjes op plekken waar de anderhalvemetermaatregel geldt nog steeds onnodig. Niesters op zijn beurt noemde het dragen van mondkapjes in eerste instantie 'schijnveiligheid'.

Feit is dat er sinds 1 december een mondkapjesplicht geldt in alle openbare en overdekte ruimten, het onderwijs, openbaar vervoer en bij contactberoepen. Baat het niet, dan schaadt het niet, zo was en is de Nederlandse opvatting.

Ultieme gevoel van bevrijding

Maar het gevoel van urgentie is al lang en breed weg. De ziekenhuizen stromen leeg en het aantal coronabesmettingen zit ruim onder de signaalwaarde. We maken ons voor een zomer waarin corona bij voorkeur nog slechts figureert.

Uit een draagvlakonderzoek van I&O Research blijkt daarnaast dat twee derde van de Nederlanders zich bij een eind aan de coronamaatregelen het meest verheugt op het afscheid van het mondkapje. Het is voor velen blijkbaar het ultieme gevoel van bevrijding.

Laat het deze week nu ook nog eens snikheet zijn en het recept voor mondkapjesmoeheid is daar. Of Niesters daar begrip voor heeft? Een korte stilte. ,,Het vaccineren gaat ons redden, ons gedrag niet", zegt de viroloog dan. ,,Een voorbeeld: studenten kunnen zich bij ons twee keer per week laten testen. Maar een heel grote groep doet het niet. Het is allemaal te vrijblijvend."

Hij vervolgt: ,,Ik zie in het ziekenhuis ook mensen voorbijlopen met een mondkapje, waarbij ze de neus vrij houden. Kijk, je zult mij niet horen zeggen dat het een prettig ding is. Maar als we nu stoppen met de mondkapjes, zul je even later ook de discussie over de anderhalve meter krijgen. Terwijl de pandemie nog niet voorbij is."

Niesters houdt de opmars van de Indiase Delta-variant nauwlettend in de gaten. ,,Op de Bible Belt, in achterstandswijken en onder arbeidsmigranten zijn heel grote groepen nog niet gevaccineerd. Als de Delta-variant zich daar verspreidt, hebben we een probleem."

Gepasseerd station

Die problemen spelen evenwel minder in het Noorden. Tijd voor een regionale aanpak, zou je zeggen. Niesters: ,,In Noord-Nederland zijn minder mensen en is er meer ruimte. Maar dan is de voorzitter van de Veiligheidsregio bang dat iedereen hier komt. Het kabinet is ook niet voor regionale verschillen. Dat lijkt me dus helaas een gepasseerd station."

Zelf wacht Niesters op zijn tweede vaccinatie. Hij neemt begin juli vakantie. Of hij klaar is met corona? ,,Voor mij als viroloog valt er nog genoeg te ontdekken. Maar als het om mondkapjes gaat, blijkt uit de ene studie dat ze wel werken, terwijl de andere studie het tegendeel laat zien. Het moet geen welles-nietesspel worden."

Hij lacht: ,,Er is één voordeel. We hadden 17 miljoen virologen, maar hebben inmiddels ook weer 17 miljoen bondscoaches. De aandacht is wat verlegd."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu