Het is al code zwart, zegt UMCG-arts Peter van der Voort uit Groningen. 'Wij maken nu al strengere afweging of patiënt op ic wordt opgenomen'

Hoofdintensivist prof.dr. Peter van der Voort (UMCG) toont de hevige strijd tegen covid in ’zijn’ ziekenhuis. Foto: Jos Schuurman

Peter van der Voort, hoofd van de intensive care-afdeling van het UMCG, zei donderdag bij het RTL praatprogramma Beau dat we feitelijk al in code zwart zitten.

Volgens Van der Voort maken de artsen in het UMCG  strengere afwegingen of een patiënt op de intensive care moet worden opgenomen. Daarbij ,,merk je dat het kwartje naar niet opnemen op de ic al wat eerder die kant op valt,’‘ zei hij tegen presentator Beau van Erven Dorens. Volgens hem vormt het UMCG landelijk geen uitzondering, ook andere ziekenhuizen moeten strengere keuzes maken. ,,De helft van de bezette ic-bedden is bezet met Covid-patiënten.”

Van der Voort zegt dat minder patiënten het voordeel van de twijfel krijgen. ,,Er zijn patiënten die je normaal gesproken het voordeel van de twijfel geeft”, zei Van der Voort. ,,Dan zeg je, we gaan het nog proberen. Nu kies je ervoor om het niet te gaan proberen.”

‘Situatie ernstiger dan Ernst Kuipers zegt’

En dat, zei het ic-hoofd, komt neer op code zwart. ,,Het is een strengere selectie op basis van medische criteria. Het is fase 3a, en vanaf dat moment is het code zwart. Feitelijk kun je dus zeggen dat we daarin zitten.”

Van der Voort zei ook dat de situatie ernstiger is dan Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg doet voorkomen. ,,Zij zeggen: we kunnen nog naar 1500 ic-bedden en tot die tijd is er niks aan de hand. Maar dat is niet de praktijk. De praktijk is dat we nu al strenger moeten selecteren.”

Nieuws

menu