Wedden op Frankie Scotch | Het beeld van Groningen

 Frankie Scotch van ruiter Piet Bron wint de wedstrijd met overmacht.

Frankie Scotch van ruiter Piet Bron wint de wedstrijd met overmacht. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: paardenrennen.

De een waagt een gokje met de voetbalpool, de ander wedt op zijn favoriete paard. Op 31 maart 1973 hangt in Sappemeer de spanning in de lucht. De openingsdraverijen op de renbaan aan de Rijksweg Oost worden gehouden.

Als de paarden beginnen te rennen, is er algauw geen twijfel meer mogelijk. Frankie Scotch van ruiter Piet Bron gaat de wedstrijd met overmacht winnen, omdat Bron de snelheid na een halve ronde enorm laat oplopen. Ze zijn niet meer bij te benen. Frankie Scotch is ontzettend geconcentreerd. Door zijn castratie heeft hij geen oog meer voor aantrekkelijke merries.

Dat er flink gewed was, is duidelijk te merken aan het totaal van de totalisatoropbrengst. Het bedraagt 87.407 gulden. Het bedrag wordt verdeeld onder de gokkers die van meet af aan alle vertrouwen hadden in Frankie Scotch.

Frankie Scotch en ruiter Bron krijgen hun prijs, maar dat is vast niet zo’n hoog bedrag als de winnaar van het paardenrennen in Liverpool krijgt. Die wedstrijd wordt gehouden op dezelfde dag en daar bedraagt het prijzengeld bijna 200.000 gulden. Sapmeer is aans.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl