Wedderklap, de brug in Oude Pekela waar Fre Meis ooit redevoeringen hield, wordt gerenoveerd

De Wedderklap gaat vandaag op transport naar Hoogeveen. In Drenthe wordt de brug gerenoveerd. Foto: Gemeente Pekela

De befaamde Wedderklap, de brug over het Pekelderdiep bij winkelcentrum De Helling in Oude Pekela wordt gerenoveerd. Vandaag begint het takelwerk.

Dat betekent voor weggebruikers, wandelaars en fietsers dat er vanaf vandaag tot en met maart een omleidingsroute moet worden genomen. Voor het takelwerk wordt een kraan ingezet die maximaal 160 ton kan ‘dragen’. Dat is ruim voldoende om de ongeveer 25 ton wegende Wedderklap op een dieplader te takelen. Vanaf windkracht zes kan moet het takelwerk stil gelegd worden. De weersvooruitzichten zijn goed, zodat de werkzaamheden geen vertraging vanwege het weer zullen oplopen.

De Wedderbrug, de brug waar politicus Fre Meis ooit befaamde toespraken hield, zijn borstbeeld staat vlakbij de brug, was aan revisie te doen. Vorige zomer werd geconstateerd dat er een ballastgewicht was losgeraakt. Deze dient er voor om de brug in balans te houden.

Beeldbepalende bruggen

De renovatie van de Wedderklap is het slotstuk van reparaties van vijf bruggen over het Pekelderdiep. Vorig jaar werd de ongeveer veertig ton wegende Blijhamsterbrug al gerenoveerd. Daaraan voorafgaand zijn al drie beeldbepalende houten bruggen de Britanniaklap, Haansklap en de van Weringklap gerenoveerd.

De Blijhamsterbrug en de Wedderklap, zijn eind zestiger - begin zeventiger jaren van de vorige eeuw geplaatst. De Wedderklap is volledig in staal uitgevoerd. Op dit moment wordt nog gewerkt aan de besturing in de Blijhamsterbrug. De verwachting is dat voor het vaarseizoen beide bruggen weer in gebruik kunnen worden genomen. De Wedderklap is getest op de aanwezigheid van chroom 6. Deze kankerverwekkende stof is niet aangetroffen.

De renovatie aan de Wedderklap wordt uitgevoerd door constructiebedrijf Luttjeboer uit Ommelanderwijk. Om het verkeer niet te veel te belasten vindt het transport naar Hoogeveen in de avonduren plaats.

Nieuws

menu