Wedeka mag geen zonne-energie leveren aan het net na uitspraak rechter

Wedeka mag voorlopig geen zonne-energie leveren aan het net. Het werkvoorzieningschap heeft een daartoe aangespannen rechtszaak verloren.

Grietje Kalfsbeek is teleurgesteld in de afloop van de rechtszaak

Grietje Kalfsbeek is teleurgesteld in de afloop van de rechtszaak Foto: Simon van der Woude

Dat heeft Wedeka-directeur Grietje Kalfsbeek maandag bekendgemaakt. ,,De rechter heeft netbeheerder Enexis in het gelijk gesteld’’, zo zegt zij. ,,Uiteraard ben ik teleurgesteld in het vonnis.’’

Wedeka, dat Stadskanaal als hoofdkwartier heeft, plaatste vorig jaar zonnepanelen op enkele van zijn bedrijfsgebouwen. Het vroeg bij Enexis om een aansluiting op het net maar kreeg te horen dat in de regio Stadskanaal en Ter Apel windmolens en grote zonneparken al veel energie leverden of gingen leveren, dat het net daardoor als het ware vol was.

Grote ontwikkelaars

Wedeka bracht daardoor het aantal zonnepanelen fors terug en de opgewekte energie wordt nu alleen aangewend voor eigen gebruik. ,,Alleen ons bedrijfsgebouw in Veendam mag iets leveren aan het net maar niet de gebouwen in Stadskanaal en Ter Apel’’, aldus Kalfsbeek. ,,Wij verdienen dus weinig tot niets met onze zonnepanelen. Als we wel volledig aan het net zouden kunnen leveren, zou ons dat zo’n 10.000 euro per jaar opleveren, voor ons een behoorlijk bedrag. We vinden het niet terecht dat grote ontwikkelaars van zonneparken wel mogen leveren en een klein bedrijf als het onze niet. Daarom hebben we de rechtszaak tegen Enexis aangespannen.’’

De netbeheerder stelde dat bij het behandelen van verzoeken om te mogen leveren niet wordt gekeken naar de aard en omvang van het betrokken bedrijf maar dat de verzoeken op volgorde van binnenkomst worden afgehandeld en dat het net op een bepaald moment vol is. Toen Wedeka zijn verzoek indiende, was dat het geval.

,,We waren net te laat’’, zegt Kalfsbeek. ,,Enexis kreeg met dat standpunt gelijk van de rechter. Voor ons is dit zuur. We moeten nu tot 2025 wachten voor we kunnen leveren.’’ In dat jaar staat op het bedrijventerrein in Ter Apelkanaal een nieuw hoogspanningsstation. Daardoor komt er in de regio Stadskanaal/Ter Apel meer capaciteit op het net.

Wedeka, dat 1600 mensen met een beperking in dienst heeft, kan extra inkomsten door zonnepanelen vooral goed gebruiken omdat het met name vanwege rijksbezuinigingen miljoenentekorten heeft.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu