Weemoedig afscheid van Voorwaarts Voorwaarts (+video)

De Voorwaarts Voorwaarts gaat vrijdag over in Friese handen. Voor de Groningers was donderdagavond op het schip een afscheidsfeestje met ruimte voor gemijmer.

Een besluit met een traantje, zegt voorzitter Otto Torenbosch over de verkoop van het Groningse vlaggenschip uit 1899. ,,Vooral de vaartochtjes met verslaafden en gehandicapten ga ik missen’’, vult bestuurslid Renate de Geus aan.

Heel jammer, het einde van een tijdperk. Daarover is iedereen het roerend eens. ,,Maar het is ook een goede oplossing’’, nuanceert bestuurslid en sponsor Albert-Jan Postma van Freia, ook al had hij het schip best bij de Trompbrug willen hebben als overnachtingsplek en ‘landmark’.

Stropdas

De drie oud (en niet allemaal qua leeftijd)-bestuursleden Johan Prummel , Hein Scholma en Gerard Speld hadden speciaal hun Voorwaarts-jubileum-stropdas omgeknoopt. Met weemoed praten ze onder het genot van haring en korenwijn van Sleutel-dame Ineke de Boer over hún schip.

Nu is het schip verkocht aan Lex Tichelaar van rederij SRF Shipbuilding in Harlingen. Samen met zijn vrouw Cis (,,wat een mooi schip, ik had het nog niet gezien’’) is hij op de Groningse borrel aan het Hoge der A. Met recht, want hij is een ras-Groninger: ,,Ik heb nog steeds een seizoenskaart voor FC Groningen.’’

Feestjes

Hij probeert de vijftig aanwezigen gerust te stellen. Het schip blijft varen en wat hem betreft voor mensen uit Stad en Ommeland. Dat klinkt als ‘verder op de oude voet’, maar dan financieel dekkend. Genomineerde architect Gerard Schijf kan opgelucht adem halen. Hij vroeg zich al hardop af waar de feestjes gehouden moeten worden als deze boot in Friesland ligt.

Karlijn Donders en Wicher Kerkmeijer van het Noordelijk Scheepvaartmuseum lopen wat besmuikt rond. Natuurlijk spijtig dat het schip weggaat, maar heel blij met het geld dat hun museum er aan over houdt. De onbekende opbrengst gaat naar hun museum. ,,Wie weet kunnen we met dat geld laten zien hoe het was om vroeger op de Voorwaarts te varen.’’ Geïnteresseerden moeten wel even geduld hebben, want de streefdatum voor de nieuwste museumplannen ligt in 2022.

Er waren warme woorden bij een warm mosterdsoepje in een nóg veel warmer en donker ruim. De nieuwe eigenaar luistert en denkt ondertussen aan ramen in het ruim en airco voor broodnodige frisse lucht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu