Weer coronapatiënten uit Randstad overgeplaatst naar ziekenhuizen Groningen, Drenthe en Friesland

Omdat de ziekenhuizen in Amsterdam en Rotterdam overbelast zijn, worden er weer coronapatiënten overgeplaatst naar de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe.

De corona-afdeling van het Treant-Scheperziekenhuis in Emmen

De corona-afdeling van het Treant-Scheperziekenhuis in Emmen Foto: Corné Sparidaens

Het gaat maandag om tien covid-patiënten uit de Randstad, van wie er vijf op de intensive care liggen. Begin vorige week was het aantal coronapatiënten van buiten het Noorden gedaald naar nul, maar in de loop van de week werden er weer steeds meer overgeplaatst.

Volgens Alfred Boskma van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland blijft het beleid om het aantal covid-patiënten zo eerlijk mogelijk over het hele land te verspreiden. Ook nu in de zomer het totale aantal ziekenhuispatiënten met corona veel lager is dan tijdens de eerdere golven. Er liggen maandag in totaal 39 covid-patiënten in de ziekenhuizen in het Noorden, en 690 in heel Nederland.

Zomerpiek wel aan het afnemen

,,Het is in de zomerperiode veel moeilijker bedden erbij te zetten voor covid-patiënten’’, zegt Boskma. ,,Het personeel heeft ook recht op vakantie na een heel zware periode. En er is nog steeds wat meer uitval dan eerder. We blijven daarom als Noord-Nederland ons deel van de zorg doen.’’

De zomerpiek in de ziekenhuizen is met name in het Noorden wel aan het afnemen. Precies volgens de verwachting volgt het aantal opnames de trend van het aantal besmettingen, dat nu ook daalt. Volgend week verwacht Boskma dat het op de covid-verpleegafdelingen helemaal rustig zal worden en alleen een aantal ernstig zieke covid-patiënten nog op de ic’s zal liggen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu