Het inkleuren van oude zwartwit filmpjes is een hype. Zo gaat het in zijn werk

Drukte in de Herestraat in Groningen in 1919 van Emiel Verwijst. Still uit het ingekleurde filmpje

We krijgen er maar geen genoeg van, de digitaal ingekleurde filmbeelden van Groningen uit 1919. Deze maand dook er weer een andere versie op van de beelden die inmiddels al bijna tienduizend keer bekeken zijn. Zeker vier publicisten op het web deden dit eerder. En allemaal met hetzelfde filmpje.

Iedereen die een ingekleurde film van Groningen uit 1919 publiceert, heeft zijn materiaal bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vandaan gehaald. Beeld en Geluid publiceerde de zwart-wit film over de stad Groningen in 1919 in het voorjaar van 2017. Die film is op YouTube bijna 30.000 keer bekeken.

Het materiaal uit deze film duikt her en der op het web (onder meer op YouTube en Facebook) op in ingekleurde varianten. Het bronmateriaal is in alle gevallen hetzelfde en dat is natuurljk niet zo vreemd. Anders dan nu was een camera in het straatbeeld - laat staan een filmcamera - iets heel bijzonders. Dat zie je ook aan de nieuwsgierige of verbaasde blikken van de passanten in de film.

Kleur meer in trek dan zwart-wit

Opmerkelijk is dat de digitaal ingekleurde beelden veel meer kijkers trekken dan het in het voorjaar van 2017 gepubliceerde oorspronkelijke bronmateriaal.

De ingekleurde variant die Emiel Verwijst uit Veghel in juni op Facebook onder de naam Dutch history in color publiceerde, kreeg een veelvoud aan kijkers.  Deze ingekleurde variant is in vier maanden tijd bijna 210.000 keer bekeken. Verwijst zei dat kleur toch 'meer leeft'.

Inkleuren met software

Verwijst legde eerder op deze website uit dat het inkleuren van zwart-wit film met goede software relatief eenvoudig is. Hij doet zijn best om de film op te leuken met bijpassende geluiden zoals belgerinkel of een vegende bezem.

De ingekleurde variant die 'NAS' halverwege september publiceerde is inmiddels goed voor zo'n 8500 views. Op YouTube heeft 'Rick8888888' bijna 26.0000 kijkers met zijn versie van het filmpje uit 1919.

Vergelijking tussen stad toen en nu

Rick de Nijs en de stadswebsite Click't hebben de film uit 1919 gebruikt om de beelden van toen te vergeliken met nu. De Nijs' montage is 131 keer gezien en die van Click't bijna elfhonderd keer. Internetters zouden, als het mogelijk was, massaal in de teletijdmachine van professor Barabas uit de stripreeks Suske en Wiske stappen. Zo vaak worden de beelden op YouTube en Facebook bekeken.

Bekijk hieronder de originele film en de verschillende bewerkingen:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu