Weer ophef over waarderegeling

De chaos rond de waardevermeerderingsregeling voor het aardbevingsgebied wordt steeds groter. Dat zegt het Groninger Gasberaad.

De organisatie, die is voortgekomen uit de opgedoekte Dialoogtafel, heeft opheldering gevraagd aan de provincie Groningen, het ministerie van Economische Zaken, het Centrum Veilig Wonen en het loket van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

Die laatste is degene die de op 1 februari gestopte regeling uitvoert, inhoudelijk zijn de provincie en Nationaal Coördinator Hans Alders verantwoordelijk, meent het Gasberaad. De provincie heeft laten weten weliswaar juridisch verantwoordelijk te zijn voor de regeling, maar zegt dat Alders aan het roer staat en opdrachtgever is van het SNN.

Niet afgehandeld

Het Gasberaad zegt dat veel aanvragers van de waardevermeerdering niet meer weten waar ze aan toe zijn. Van de beschikbare 125 miljoen euro is 85 miljoen uitgegeven. De 13.607 aanvragen die zijn ingediend sinds de regeling op 18 december vorig jaar werd veranderd, zijn nog steeds niet afgehandeld. Wanneer inwoners van het bevingsgebied het maximale bedrag van 4000 euro aanvragen, is er voor ruim 3700 aanvragers geen geld, concludeert het Gasberaad.

Minister Henk Kamp liet afgelopen vrijdag in antwoord op Kamervragen weten dat hij bij het Voorjaarsnota-overleg het kabinet zal aanspreken over de door de Kamer ingediende motie, waarin om verlenging van de waardevermeerderingsregeling wordt gevraagd.

Complicaties

Omdat de datum waarop aanvragers hun schade hebben doorgegeven aan het CVW bepalend is voor de volgorde van afhandeling, vraagt het SNN nu alle aanvragers die datum op te vragen en aan het loket door te geven. Wie dat niet doet binnen drie weken, riskeert dat zijn aanvraag niet meer in behandeling wordt genomen.

Het Gasberaad is bang voor nieuwe complicaties. Wat gebeurt er met aanvragen van huiseigenaren van wie de schade nog niet is erkend? ,,Wachten tot de erkenningen binnen zijn? Dat kan opnieuw maanden duren, zeker bij een contra-expertise of arbiter-zaken. En wat te denken van geparkeerde schademeldingen van buiten het contourgebied?’’

,,Het zou wel eens heel lang kunnen duren voordat de laatste honderd of tweehonderd aanvragen uitgekeerd kunnen worden en de rest van de honderden of misschien wel duizenden aanvragers weten dat ze voorlopig buiten de boot vallen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu