Weet je nog, die gratis perenbomen? Nou, daar komen dus geen peren aan (en daarom kun je er nóg een ophalen)

Deze man heeft er in ieder geval eentje te pakken. Foto: Jesse Schaap

Mensen stonden in de rij. De perenbomen die gratis uitgedeeld werden, waren niet aan te slepen. Nu blijkt dat aan al die boompjes helemaal geen peren komen. Maar... er is hoop.

In heel Nederland werden de boompjes uitgedeeld. Tezamen ging het om zo’n 150.000 exemplaren. 4000 daarvan werden uitgedeeld in Groningen.

Mensen blij. Boompje planten en wachten op de oogst. Maar nu blijkt dat het gaat om exemplaren die helemaal niet vanzelfsprekend peren opleveren.

Je kunt er een ‘maatje’ bij krijgen

De stichting Klimaatadaptatie doet er wat aan en geeft mensen die een boom hebben afgehaald de kans er nog eentje te bestellen: een ‘maatje’. Dat kan via dit formulier .

Om te zorgen dat er peren aan de boom komen heeft de boom een maatje nodig. De uitgedeelde bomen zijn van het soort ‘Buerré Alexandra Lucas’. Dat is een boom die zichzelf niet bestuift. Om vruchten te krijgen is een boom in de buurt nodig die zichzelf wel bestuift.

Staat die bij jou in de buurt? Niets aan de hand. Met de bestuiving komt het wel goed. Maar zo niet: dan heb je dus een maatje nodig. Die is uiteraard ook gewoon bij het tuincentrum te vinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu