Weet je nog van die houten oude school die voor een half miljoen in Groningen te koop stond? Paul is de gelukkige koper (maar moest wel diep in de buidel tasten)

,,Zo'n plek middenin de stad.'' Fotostyle Johan Bosma

Het heet ‘t kleine Schooltje, het staat in de Indische Buurt in Groningen en eind oktober stond het te koop voor 475.000 euro. De gelukkige koper is Paul van Dijk uit Delft. ,,Het is bizar dat er een huis met 1000 vierkante meter tuin in de stad te vinden is.’’

Die foto, met die zee van ruimte rondom het huis - Paul van Dijk (37) weet nog dat hij het voormalige schooltje aan de Ceramstraat in Groningen te koop zag staan op Funda. Hoe mooi hij het vond, hoe uniek ook. Dat hij gauw door de foto’s scrolde en onmiddellijk de makelaar belde.

Hij was de allereerste die belde, de allereerste die het huis bezichtigde. Daarna volgden nog een kleine zeventig belangstellenden.

Bod ver boven de vraagprijs

Eenmaal ter plekke waren Van Dijk en zijn vriendin verkocht. ,,We vonden het zo mooi. Het is bizar dat er een huis met 1000 vierkante meter tuin in de stad te vinden is. Ik hou van ruimte om me heen.’’

Ze boden een bedrag ver boven de vraagprijs. En enkele weken van afwachten verder wisten Van Dijk en z’n vriendin dat het schooltje aan de Ceramstraat van hun was.

Terug naar het Noorden

Het lijkt ze een fantastische plek om te wonen. ,,Ik dacht dat we later twee huizen zouden hebben: eentje in de stad en een plekje op het platteland. Tot ik dit zag. Dit is het beste van twee werelden.’’

Goed getimed kwam het huis niet. ,,Nee, dit schooltje kwam niet op het juiste moment. We hebben een hoop te regelen’’, zegt Van Dijk die vijf jaar geleden van Groningen naar Delft vertrok om te studeren. Hij keek ernaar uit om op den duur terug te keren naar het Noorden.

Voorlopig verhuurt hij het schooltje aan de vrouw van wie hij het heeft gekocht, Ingrid de Groot die er 12 jaar woonde. Hij is van plan om het pand van buiten te laten zoals het is en het van binnen te verbouwen. Volgens hem heeft het onderhoud nodig. ,,Dat kan ik zelf, want ik ben aannemer’’, zegt hij.

Finse schooltjes

Van Dijk woonde jarenlang in de stad, maar had het schooltje nog nooit gezien. Dat geldt voor veel Stadjers. Waarschijnlijk is de school aan de Ceramstraat een van de Finse schooltjes geweest die na de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gebouwd. Vanwege het gebrek aan bouwmaterialen werden de zogeheten wederopbouwschooltjes vervaardigd in Finland en als bouwpakket verscheept naar Nederland. In Groningen stonden er ooit tien: nu zijn er nog twee aan de Helperwestsingel. Dat zijn monumenten, in tegenstelling tot het schooltje aan de Ceramstraat. Dat valt onder beschermd stadsgezicht.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu