De oever van het Ruiten Aa Kanaal is niet langer heilig voor de organisatoren van het Westerwolde Concert; zij zoeken andere locaties met ruimte voor meer luisteraars

De organisatoren van het Westerwolde Concert zijn op zoek naar andere locaties om het evenement vorm te geven. ,,Zo kunnen we ook groter groeien’’, zegt geestelijk vader Klaas Spekken.

Het Westerwolde Concert lokte deze zomer 400 mensen naar de vesting Bourtange

Het Westerwolde Concert lokte deze zomer 400 mensen naar de vesting Bourtange Foto: Huisman Media

De oever van het Ruiten Aa Kanaal werd dit jaar vanwege de coronacrisis al verlaten. Maar die locatie is voortaan sowieso niet heilig meer voor de organisatoren van het Westerwolde Concert. Zij zoeken andere locaties voor het evenement.

Oost-Groningse versie van het Prinsengrachtconcert

Het Westerwolde Concert werd enkele jaren geleden bedacht door streektaalzanger Klaas Spekken. Hij wilde Oost-Groningen een elk jaar terugkerende eigen versie van het beroemde Prinsengrachtconcert in Amsterdam geven.

Hij kreeg dat voor elkaar: op een ponton in het Ruiten Aa Kanaal, nabij zijn huis in Vlagtwedde, traden bij twee edities van het concert artiesten uit de regio en van verder weg op, onder wie natuurlijk Spekken zelf. Op de oevers zaten 1500 mensen te luisteren en te genieten. Er werd tevens een stichting opgericht die de organisatie van het evenement op zich nam.

Dit jaar moest vanwege de coronacrisis een andere locatie worden gezocht: de toestroom van toeschouwers was bij het kanaal niet goed te controleren.

Vesting Bourtange bood uitkomst tijdens coronacrisis

Die andere locatie werd gevonden: begin juli zaten in de vesting Bourtange 400 mensen – meer bezoekers werden niet toegelaten – te kijken naar optredens van Spekken, regionale artiesten Josien Bakker en Romain Doedens, Fath, singer-songwriter Leona Philippo en de Duitse zanger Christopher Held. ,,Het verliep geweldig, de coronaregels waren prima te handhaven’’, blikt Spekken terug. ,,De artiesten waren opgetogen, de toeschouwers ook.’’

Spekken liet toen al doorschemeren het concert wel vaker op een andere locatie in Westerwolde te willen geven en niet vast te willen houden aan de kanaaloever. ,,En we gaan nu ook op zoek naar zulke locaties, waar meer mensen kunnen kijken waardoor het voor sponsors aantrekkelijker is om ons te steunen.’’ Daardoor kan, zo hoopt Spekken, het evenement nog groter worden en kunnen er nog meer ‘grote namen’ worden aangetrokken.

Voorzitter Jos Keizer van de organiserende stichting hoopt ook dat geschikte plekken in Westerwolde worden gevonden. ,,De nabijheid van het Klooster In Ter Apel noemt hij als voorbeeld. Waarbij het natuurlijk wel zo moet zijn dat we op zulke plekken alle faciliteiten in de buurt hebben en de kosten om alles te regelen niet te veel oplopen. In Bourtange hadden we die faciliteiten wel. Als we niet meteen een andere plek vinden, zou de vesting ook weer in beeld kunnen komen.’’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu