De 'Duitse aanpak' tegen corona in Noord-Nederland? 'Elke regel meer of minder roept ook weer nieuwe vragen op'

RUG-gezondheidseconoom pleit voor 'Duitse aanpak' in Noord-Nederland, waarbij ook horecapersoneel mondkapjes draagt. Foto: Corné Sparidaens

Noordelijke ondernemers betwijfelen of met de ‘Duitse aanpak’ in Noord-Nederland de onduidelijkheid afneemt. Open blijven is nu het belangrijkste, zeggen ze, en als daar met het oplaaiende virus strengere maatregelen voor nodig zijn, dan willen ze best in gesprek.

Noord-Nederland zou bij wijze van experiment het Duitse model moeten hanteren, vindt gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health. Door landelijk twee aanpakken te kiezen, kan beter vergeleken worden welke maatregelen werken, stelt hij.

Het Duitse model houdt in: in winkels zijn mondkapjes verplicht en in de horeca draagt personeel een mondkapje en bezoekers op weg naar hun tafeltje ook. Horecabezoekers laten verplicht persoonsgegevens achter, zodat contactonderzoek makkelijker wordt. De Duitse regels zouden duidelijkheid bieden. Ondernemers weten waar ze aan toe zijn en dat is nodig voor het consumentenvertrouwen, vindt de gezondheidseconoom van de RUG.

Irene van der Velde van Koninklijke Horeca Nederland Groningen vraagt zich af of het met ‘de Duitse aanpak’ duidelijker wordt. „De horeca ervaart nu veel onduidelijkheid omdat er veel regels zijn. Elke regel meer of minder roept ook weer nieuwe vragen op”, aldus van der Velde.

Ad Peek van boekenketen Van der Velde, met meerdere vestigingen in Noord-Nederland, juicht meer duidelijkheid toe. In de winkels heeft hij ook koffiehoekjes, waar klanten tijdens het winkelen even kunnen zitten. Die zijn nu gesloten, zegt Peek. Mag het wel? Mag het niet? Hij weet het eerlijk gezegd niet.

Duits-model in de brandhaarden

„Als het moet dan moet het”, zegt Peek over mogelijk strengere coronaregels. Hij merkt dat het steeds drukker wordt in zijn zaken. De anderhalve meter is nauwelijks nog vast te houden. Ondertussen loopt het aantal coronabesmettingen steeds verder op. Hij vreest voor een nieuwe lock down .

Toch ziet Peek liever landelijke regels. Een regionale aanpak werkt de onduidelijkheid alleen maar verder in de hand, vindt hij. „En als je dan toch het Duitse model wilt invoeren, kan je je afvragen of dat in Noord-Nederland moet. Waarom niet bij brandhaarden in de grote steden?”

Laurens Meijer, centrummanager in Emmen, begrijpt die opmerking wel. „Bij ons is nog niet zoveel aan de hand. Probeer het eerst maar bij de brandhaarden.” Meijer merkt weinig van regelonduidelijkheid bij ondernemers. „in Emmen weet iedereen wat binnen en buiten wel mag en hoe het zit met de anderhalvemeter.”

De onduidelijkheid, denkt Meijer, zit in de interpretatie van de regels door de verschillende veiligheidsregio’s. „Wat de één toestaat, mag van de ander weer niet. Dat is onhandig.”

Duitse cafébezoekers

In de zomerperiode wordt Emmen veel bezocht door vakantievierende oosterburen. Zij zijn al gewend aan de maatregelen zoals Mierau die voorstelt. „Duitsers zijn vaak blij dat ze hier zijn, merken we. We horen van ze dat het een verademing is zonder mondkapje.”

Hij vraagt zich eveneens af of het met de voorgestelde regels duidelijker wordt. „Ik kom ook veel in Duitse horeca. Ook daar is veel onduidelijkheid wanneer je nu of wel niet een mondkapje draagt”. Verplicht gegevens achterlaten ziet hij daarentegen wel zitten. Nu is dat nog aan de ondernemer, zegt Meijer. „Als het voor iedereen gelijk is helpt dat.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
Coronavirus
menu