Weinig angst voor corona op festival Bie Daip in Appingedam. Het voelt vertrouwd: 'Het is weer een feestje'

Bie Daip in Appingedam trok zaterdag flink wat liefhebbers van shanty en folksmuziek. Bang om besmet te raken met corona zijn de meeste bezoekers niet, muziekplezier voert de boventoon.

De Franse groep Les Brouilleurs d'Ecoutes genoot zichtbaar van hun optreden op het Bie Daip festival in Appingedam. Het was één van de podia waarop shantykoren en folk muzikanten speelden.

De Franse groep Les Brouilleurs d'Ecoutes genoot zichtbaar van hun optreden op het Bie Daip festival in Appingedam. Het was één van de podia waarop shantykoren en folk muzikanten speelden. Foto: Jan Zeeman

,,Eindelijk weer een festival’’, verzucht een bezoeker. Hij is net tien minuten bij het podium voor de Nicolaïkerk en geniet nu al van een Poolse volksband, het festival trekt artiesten uit binnen- en buitenland. Voor veel is het hun eerste optreden sinds de pandemie. Ze mogen veel spelen: het festival duurt het hele weekend.

Leunend over een dranghek, kijkt de man over het plein. Daar staan tafeltjes waaraan bezoekers gratis kunnen aanschuiven om zittend naar de artiesten te luisteren.

Het is zijn eerste bezoek aan het festival.. ,,Het voelt nu al alweer vertrouwd. Wat je wel ziet, is dat mensen een beetje bij hun eigen groepjes blijven met wat afstand tot anderen.’’ Dat zien ook andere bezoekers. Niemand is bang om corona te krijgen. ,,Ik ben gevaccineerd en de mensen met wie ik hierheen gekomen ben ook’’, klinkt het. Er lopen veel mensen langs elkaar, merkt een andere bezoeker op.

Veel te doen

Er is dan ook genoeg om naartoe te lopen. Behalve vrolijk uitgedoste muzikanten zijn er straatartiesten en bovendien veel kinderactiviteiten. In de Nicolaïkerk wordt een Lego-wedstrijd gehouden, het is enthousiast graaien in vijf grote bakken vol speelgoed om de meest creatieve creaties te maken.

Buiten zitten twee knalgele ‘vissers’ op een wel erg hoge stoel. Vandaar werpen zij hun hengels uit in het publiek. Niet met haak, maar wel met een worm eraan, eentje in alle kleuren van de regenboog en gemaakt van suiker. De vissers laten die net even boven de voorbijgaande kinderen hangen. Zij springen enthousiast omhoog om die met hun mond te ‘vangen’.

Steeds wippen de vissers het wormpje omhoog, tot groot plezier van ouders. ,,Het lukt niet!’’, roept een meisje na een aantal sprongen. ,,Dan moet je hoger springen!’’ moedigen omstanders aan. En dan lukt het. Wat zeg je dan, vragen de ouders. ,,Dankjewel!’’, piept het meisje.

Show

Achter de kerk stappen bezoekers op bij de rondvaartboot door Appingedam, struinen over markt of halen een warme stroopwafel. Ook elders in de binnenstad ‘spoelt’ het festival over. Terrasjes zijn goed bezet, in straten en op hun hoeken worden extra optredens gegeven.

Zo ook op de hoek van het Overdiep. In bretels, en met kapiteinspetten of mutsen op hun hoofd of gestoken in een ouderwetse rok met schort, zwepen daar De Kaapstanders hun toehoorders op met muziek over het zeemansleven. Wat de dames aan de kade uitspoken, het harde werken en natuurlijk het stevige zuipen.

Ze maken er een showtje van, toehoorders deinen schuw op de vrolijke zee-liederen mee of houden de maat bij met de voet. Voor de leek klinkt het allemaal naar behoren: zuiver en op maat.

‘We maken het goed met enthousiasme’

Henriëtte van Gerven geniet zichtbaar. ,,Het voelt eigenlijk heel vertrouwd zegt ze. Bang om corona te krijgen is ze niet. ,,Ik heb het gehad ondanks dat ik voorzichtig ben geweest. Gelukkig ben ik niet heel ziek geweest. Daarna he ik nog mijn mijn prik gehad. Op een gegeven moment moet het ook weer kunnen.’’

Kees Breij is in ieder geval blij. Als ‘kapitein’ van De Kaapstanders praat hij de show aan elkaar en laat de toehoorders lachen. ,,Ja, het is weer een feestje’’, vat hij het festival en zijn optreden samen. Repeteren ging de afgelopen zomer lastig. ,,Maar wat muzikaal niet helemaal goed gaat, maken wij goed met enthousiasme en een lach!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu