Weinig animo voor staking kinderopvang in Noorden

De landelijke staking kinderopvang kan in het Noorden op weinig animo rekenen. In Drenthe zijn donderdag alle kinderdagverblijven gewoon open. In Groningen wisselt het per locatie.

SKSG Regenboog aan de Eikenlaan.

SKSG Regenboog aan de Eikenlaan. Foto: DVHN

,,Wij zijn gewoon open’’, zegt een medewerker van SKSG Toermalijn in de Groningse wijk Vinkhuizen. De locatie biedt kinderdagopvang voor 3- en 4-jarigen en buitenschoolse opvang. ,,Ik vind een betere cao heel belangrijk. Maar ik vind het ook belangrijk om er voor de kinderen te zijn. Zeker op de laatste schooldag voor de zomervakantie.’’

Even verderop zit SKSG Flonkersteen, een kinderopvang en peuterspeelzaal. Deze locatie doet wel mee. ,,Wij zijn alleen open voor kinderen van ouders met cruciale beroepen’’, zegt een werknemer die de deur opent. ,,Er zijn daarom een stuk minder kinderen dan normaal.’’ Op de vraag waarom ze staken is het antwoord: een betere cao, want de werkdruk is te hoog.

Te hoge werkdruk

De staking is georganiseerd door FNV. Volgens de vakbond leggen medewerkers van 538 kinderopvanglocaties verspreid over het land het werk donderdag neer. Het is de eerste landelijke staking in meer dan twintig jaar in deze sector.

Reden voor de staking is dat de werkgeverskoepels in de cao Kinderopvang geen goede afspraken willen maken om op korte termijn iets te doen tegen de hoge werkdruk. Een van de FNV-voorstellen is dat werkgevers de groepsgrootte aanpassen.

KidsFirst en SKSG

Op de lijst van FNV met kinderopvangen die zich hebben aangemeld staan zeventien locaties in Groningen en één in Drenthe. Die in Drenthe besloot echter toch niet mee te doen met de staking. In Groningen wisselt het per locatie. Zo staat de buitenschoolse opvang van SKSG aan de Molukkenstraat in de Korrewegwijk erop, maar die blijkt gewoon open. Net als de in hetzelfde gebouw gevestigde peuteropvang Robbedoes van KidsFirst.

Volgens de site van KidsFirst doen van de ruim honderd locaties in Groningen, Drenthe en Friesland maar negen mee met de staking. SKSG was niet bereikbaar voor commentaar.

Een medewerker van een kinderopvanglocatie in de gemeente De Wolden in Drenthe vindt de staking niet nodig. ,,Wat is werkdruk? Wij ervaren die in elk geval niet als te hoog. Natuurlijk is het druk. We werken met allemaal individuele mensjes met allemaal eigen wensen en eigen aanpak. Maar als je gaat staken, tref je vooral de ouders. Dat voelde voor ons sowieso niet goed.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu