Weinig boetes en waarschuwingen voor slechte controle QR-check in Groningen

Een bezoeker van een horecacafé laat zijn QR-code scannen. Foto: ANP

In de gemeente Groningen zijn tot nu toe een waarschuwing en een tijdelijke sluiting opgelegd voor het overtreden of slecht handhaven van de QR-check. Ook andere Groningse gemeente schrijven tot nu weinig boetes.

De horecagelegenheid die bestraft is, moet voor een periode van vier weken dicht. Dat is volgens woordvoerder Hans Coenraads efficiënter dan een boete. ,,De periode waarin ze dicht moeten blijven is daarbij afhankelijk van de zwaarte van de overtreding’’, zegt hij.

Controleren op excessen

In Groningen wordt gecontroleerd door horeca-inspecteurs. ,,Zij handhaven op excessen en reageren op signalen daarvan.’’ De inspecteurs staan niet iedere avond bij alle horeca op de stoep. Over het algemeen is het beeld dat door de ondernemers goed wordt gecontroleerd, zegt Coenraads. ,,Wij zijn tevreden over hoe de horeca omgaat met QR-check. En dat geldt ook voor hoe zij omgaan met de verplichte sluitingstijd’’, zegt Coenraads.

De gemeente heeft daarnaast veel contact met de branche. Op verzoek van de Groningse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland wordt in de binnenstad bijvoorbeeld gewerkt met een polsbandjescontrole. Feestgangers kunnen zich laten testen als zij in het centrum komen, en een bandje krijgen zodat niet bij iedere deur opnieuw gecontroleerd hoeft te worden.

Dit wordt betaald met het extra geld dat Den Haag geeft voor de uitvoering van controles. ,,Tot nog toe zijn die extra financiële middelen voldoende.’’

Jas ophalen in garderobe

Eenzelfde soort beeld geldt voor Veendam. Daar werden vier waarschuwingen uitgedeeld door boa’s en toezichthouders, maar geen boetes of strafmaatregelen, zegt een woordvoerder.

Oldambt controleert vooral na telefoontjes en andere tipgevers. ,,Bijvoorbeeld als bezoekers ons bellen om aan te geven dat ergens niet gecontroleerd wordt.’ zegt woordvoerster Charone Tellegen.

Tot nog toe is één officiële waarschuwing uitgedeeld. ,,Daarnaast zijn er vijf mondelinge waarschuwingen gegeven. Wij werken trapsgewijs bij een constatering.’’ De gemeente waarschuwt eerst aan de deur, dan via een brief en bestraft pas als ook dan de controle niet goed wordt uitgevoerd.

,,We proberen altijd in gesprek te blijven met ondernemers.’’ Nu het kouder wordt gaat dat bijvoorbeeld over de sluitingstijden, niet iedereen is dan stipt om middernacht buiten. Daar kan de gemeente begrip voor opbrengen. ,,Rond deze tijd van het jaar komen mensen met een jas en die moeten ze ophalen. Met een verplichte sluitingstijd is het dan druk en duurt het wat langer. Maar het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen.’’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu