Weinig noordelijke gemeenten in zee met Buurtzorg

FOTO ARCHIEF DVHN

Slechts weinig gemeenten in Groningen en Drenthe gaan in zee met Buurtzorg om het huishoudelijke werk van het bijna-failliete TSN Thuiszorg over te nemen. Tot nu toe is alleen van Veendam, Pekela en Stadskanaal bekend dat ze voor Buurtzorg kiezen.

Alle Drentse gemeenten gaan in zee met andere thuiszorgbedrijven waar ze al eerder een contract mee hadden, voor zover nu bekend. TSN was weliswaar de grootste uitvoerder van huishoudelijke thuiszorg maar de gemeenten hadden ook contracten met andere kleinere thuiszorgbedrijven.

Er is geen enkele gemeente in Drenthe met Buurtzorg in zee gegaan. In Groningen hoeven de stad zelf en Westerkwartier geen keuze te maken omdat zij een contract hebben met een andere BV van TSN, de begeleiding-BV, en die is niet in surseance. De gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde gaan zowel in zee met bestaande thuiszorgbedrijven als met Buurtzorg, maar dan mogen inwoners zelf kiezen als ze naar Buurtzorg willen.

Alle Noord-Groningse gemeenten en Oldambt en Vlagtwedde gaan ook niet in zee met Buurtzorg.

Vakbond FNV en afdelingen van de SP reageren teleurgesteld dat Buurtzorg zo weinig voet aan de grond krijgt. Ze vinden Buurtzorg een socialere werkgever. Maar juist omdat Buurtzorg hogere tarieven en dus meer geld van de gemeenten vraagt, gaan die vaak niet in zee met Buurtzorg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu