Wel op tv, maar niet vanuit de studio: viroloog Alexander Friedrich van UMCG gaat liever niet naar de Randstad

Alexander Friedrich praat mee, maar niet vanuit de studio. Hij blijft liever in Groningen.

Microbioloog prof. dr. Alexander Friedrich van het UMCG gaat liever niet naar de Randstad. Uit vrees voor verspreiding van het coronavirus verscheen hij dinsdagavond via een live-videoverbinding bij de NOS op tv.

Het hoofd van de afdeling microbiologie en infectieziekten van het UMCG trad als deskundige op in het televisieprogramma ‘Het coronavirus - feiten en fabels’ van de NOS. Friedrich maakte aan het begin van het NOS-programma duidelijk dat hij uit voorzorg liefst zo weinig mogelijk reist. Hij zag er daarom van af in de studio te gast te zijn.

‘Uit voorzorg niet op reis’

,,Ik ben hier bij het UMCG verantwoordelijk voor de bestrijding van het coronavirus en kom op alle afdelingen van het ziekenhuis’‘, verklaarde Friedrich. ,,Als het niet echt noodzakelijk is, blijf ik in het Noorden’‘, betoogde de viroloog vanuit de hal van het UMCG uit.

In het Noorden is de besmettingsgraad aanzienlijk lager dan in de rest van het land. De beleidslijn de regio zo weinig mogelijk te verlaten geldt voor alle microbiologen van het UMCG. Zo beperkt het ziekenhuis het risico op verdere verspreiding van het coronavirus.

Friedrich raakte eerder overigens zelf geïnfecteerd en herstelde van relatief milde klachten van een coronabesmetting.

‘Geen voorstander van verplichting mondkapjes’

Friedrich bedankte de NOS voor het feit dat presentator Rob Trip hem via een beeldverbinding kon bevragen over de coronacrisis. In het programma op NPO1 konden kijkers vragen voorleggen aan Friedrich en prof. dr. Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Bijvoorbeeld waarom er in Nederland geen verplichting tot het dragen van mondkapjes geldt.

Friedrich zei mondkapjes in de zorg heel zinvol te vinden, maar is vooralsnog tegen een algemene verplichting. Volgens hem kunnen mensen er minder voorzichtig door worden. Een ander nadeel is dat je geen gezichtsuitdrukking ziet. ,,Je ziet nooit of iemand gelukkig of triest is.’‘

Nieuws

Meest gelezen

menu