Gemeente Groningen sluit binnenstad deels af: wat mag je wel en niet in de stad? (+poll)

De Brugstraat in Groningen. Foto Geert Job Sevink

De gemeente Groningen neemt per 1 juni een flinke hoeveelheid maatregelen om de binnenstad veilig te houden. We zetten de nieuwe regels voor je op een rijtje.

Voor fietsers en voetgangers

– De gemeente sluit diverse straten in de binnenstad – zoals de Brugstraat, Vismarkt en Guldenstraat – tussen 12.00 uur en 19.00 uur af voor doorgaand fietsverkeer.

– Fietsers kunnen hun tweewieler kwijt in extra fietsenstallingen langs de winkelgebieden. Daardoor gaan sommige autoparkeerplaatsen verloren.

– Verwijderde fietsen uit de binnenstad worden afgevoerd naar een tijdelijk fietsdepot op de Ossenmarkt.

– De Werkmanbrug, Ubbo Emmiusstraat, Folkingestraat en Trompbrug worden afgesloten voor fietsers.

– Voetgangers en fietsers krijgen extra groen bij de verkeerslichten Werkmanbrug, Eendrachtsbrug, Emmabrug, Herebrug en Hanzeplein, zodat ze minder lang hoeven te wachten. Om diezelfde reden worden de verkeerslichten Ebbingebrug en Maagdenbrug op de Diepenring tijdelijk uitgeschakeld.

Voor ondernemers

– De venstertijden voor laden en lossen gaan terug naar het reguliere regime van 05.00 uur tot 12.00 uur.

– Terrassen kunnen tijdelijk worden uitgebreid als dat kan. Voor deze tijdelijke terrasuitbreidingen stelt de gemeente beleidsregels op en richt ze een anderhalvemeterloket in.

– Precariobelasting terrassen wordt voorlopig niet opgelegd: het uitstel is in ieder geval tot 1 juli van kracht, of ,,zoveel later als de rijksmaatregelen noodzakelijk maken’’, aldus de gemeente.

– Horeca-ondernemers krijgen de mogelijkheid om lokaal parkeerplaatsen om te bouwen tot terrassen.

Voor automobilisten

– De Stationsweg tussen het Stationsplein en de Hereweg wordt afgesloten voor auto’s in twee richtingen om extra bushaltes te maken.

– De prioriteit voor hulpdiensten en het openbaar vervoer laat de gemeente intact. Het autoverkeer moet daardoor langer wachten.

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu