Kijk terug: Wereldberoemde graffitikunst in het Groninger Museum. Zo begon de scene in de stad. ​'Om reclame te maken voor poppodium Simplon kalkten punkers hun namen op muren' | Talk of the Town

Het is weer tijd voor een splinternieuwe Talk of the Town. Presentator Nathan de Vries praat onder meer met politicoloog Léonie de Jong over extreemrechts in de Tweede Kamer, Hugo Engwerda vertelt over de geschiedenis van graffiti in Groningen en er schuiven drie Groningse vrijwilligers aan. Kijk hier de uitzending van vrijdag terug.

Sinterklaascadeaus voor arme kinderen

In de decembermaand hebben we allemaal wat meer aandacht voor naasten. Maar sommige mensen doen dit het hele jaar door, 24/7. Wie zijn deze weldoeners en wat drijft hen? Dat vertellen drie vrijwiligers aan de talkshowtafel.

Minke Haveman van Lutje Geluk bijvoorbeeld. Ze maakt uitjes mogelijk voor gezinnen die daar geen financiële ruimte voor hebben. Momenteel is ze druk bezig om 70 gezinnen in en rond Groningen van sinterklaascadeaus te voorzien. ,,Ik ben ook opgegroeid met weinig geld. Ik heb ervaren hoe fijn het kan zijn als je leuke dingen doet met je gezin en als je ook eens wat te vertellen had tijdens het kringgesprek op school.”

Rigt Oostenburg heeft ook een goed doel opgericht: met 050voorHumanity zamelt ze duizenden euros in om Afghaanse gezinnen van eten te voorzien. Ook Anja Schluter schuift aan. Ze bekommert zich al maanden om de Afghaanse kinderen in de noodopvang in Zoutkamp.

Groningse graffiti

Misschien ben je al even wezen kijken: de tentoonstelling JR: Chronicles ging twee weken geleden in première in Groningen. Het werk van de Franse kunstenaar JR is te bewonderen in het Groninger Museum samen met de exposities over graffiti in New York en Groningen.

Geertje Smeding van het museum schuift aan om te vertellen over deze tentoonstellingen. Ook Hugo Engwerda van stichting Kladmuur komt langs: hij weet alles over graffiti in Groningen en hoe de straatkunstvorm ooit van New York City naar Nederland kwam.

Extreemrechts in de politiek

Léonie de Jonge is politicoloog en wetenschapper aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onderzoek naar populisme, radicaal-rechts en extreemrechtse politiek. Ze promoveerde op onderzoek naar rechts-radicale partijen in de Benelux.

De Jonge vertelt erover in de uitzending. Want waarom vinden politici het moeilijk om met Forum voor Democratie om te gaan? En hoe moet de media omgaan met extreemrechtse uitlatingen in de politiek?

Beste Groninger Film

Lenny Kroos won vorig jaar de OOG TV Talent Award met de documentaire ‘Ring The Bell’ tijdens de uitreiking van de Beste Groninger Film. De jonge filmmaker en student communicatie komt langs in Talk of the Town om te vertellen welke plannen er op de tekentafel liggen.

Hou je ook van videografie en zou je wel zo’n prijs willen winnen? Inschrijvingen voor de competitie zijn weer open. In de uitzending hoor je hoe je mee kunt doen.

Column en livemuziek

Livemuziek is er deze week van AMK, oftewel Anne Maaike Klooster. Ze schrijft persoonlijke nummers, welke ze met haar band omtovert tot een melodieuze mix van art-pop en electro.

De fonkelnieuwe column van deze week is van Bram Esser en gaat over de opruimgoeroe Marie Kondō. Hoe gelukkig wordt Bram van Marie? Does it spark joy?

Nieuws

menu