Werk aan Primark: maandenlang herrie

Posters Primark in Groningen. FOTO LISELOTTE SCHÜREN

Huurders van de appartementen boven het winkelcentrum Westerhaven beginnen een juridische procedure tegen verhuurder Bouwinvest Residential.

Huurders van de appartementen boven het winkelcentrum Westerhaven beginnen een juridische procedure tegen verhuurder Bouwinvest Residential.

Compensatie
Twee huurders willen financiële compensatie voor de ernstige overlast die zij langdurig ondervonden van de verbouwing van het zuidelijk deel van het winkelcentrum. De verbouwing, die al meer dan tien maanden duurt, dient de komst van het modewarenhuis Primark.

De huurders weten zich gesteund door de verzekeraar voor rechtsbijstand ARAG. De juridische grond voor de aanklacht is een ernstige schending van het woongenot en daarvoor gelden regels. ,,Een compensatie in de vorm van een huurrestitutie ligt voor de hand'', zegt een van de bewoners die de actie tegen de pandeigenaar begeleidt.

Herrie
Vooral het maandenlange gedreun van pneumatische machines heeft irritatie en woede gewekt. ,,Van de vroege ochtend tot laat in de middag en ook in het weekeinde hebben we de herrie moeten horen. Eén keer hebben we een cadeaubon gehad en de verhuurder gaf eenmalig een kleine korting op de huur.''

De bewoners denken met hulp van de rechtsbijstandsverzekeraar een schadevergoeding los te peuteren die de maandenlange ellende naar behoren compenseert. De verzekeraar heeft aangegeven aan te sturen op een compensatie van 50 procent op de huur die in de periode van de overlast is betaald. Meerdere huurders hebben aangekondigd zich bij de actie aan te sluiten.

Om te illustreren hoe groot de ellende is geweest – en soms nog is – komen de bewoners met schrijnende verhalen. Ouders met jonge kinderen hebben voor hun nachtrust wekenlang bij familie gelogeerd en er wonen nog kleine kinderen die in paniek raken als zij de herrie van hamers en boren horen. De huurders willen nog maar één uur per werkdag de herrie accepteren.

Vloer
De oorzaak van de langdurige lawaaiige verbouwing ligt in een verdiepingsvloer die over een afstand van 60 meter een verval van 8 centimeter vertoonde. Huurder Primark eiste een vlakke vloer en daarom moest de oude vloer is zijn geheel worden gesloopt. De verbouwing van het winkelcentrum heeft naar verluidt 6 miljoen euro gekost.

De brief met de aankondiging van juridische stappen is deze week bij de verhuurder bezorgd. Een reactie komt pas na bestudering van de inhoud. Het winkelcentrum is eigendom van Bouwinvest Retail, een zusterbedrijf van de eigenaar van de 22 huurappartementen.

Nieuws

Meest gelezen

menu