Werkgevers worstelen met krapte op de arbeidsmarkt en schreeuwen om personeel. Maar tegelijkertijd zijn nog honderdduizenden mensen werkloos. Hoe zit dat?

De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe door vergrijzing en economische groei. Werkgevers moeten personeel zoeken met een lampje. Tegelijk zijn er honderdduizenden mensen zonder werk. ‘Cijfermatig is er geen probleem’.

Technisch personeel is haast niet meer te vinden. Op de foto een leerling van de bedrijfsschool van netwerkbeheerder Liander in Leeuwarden.

Technisch personeel is haast niet meer te vinden. Op de foto een leerling van de bedrijfsschool van netwerkbeheerder Liander in Leeuwarden. Foto: archief Niels Westra

In het tweede kwartaal van dit jaar waren er voor elke 100 werklozen 106 vacatures beschikbaar. Een unicum, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nog nooit was de spanning op de arbeidsmarkt in ons land zo groot. Er kwamen afgelopen kwartaal 82.000 vacatures bij, terwijl het aantal werklozen met 27.000 afnam. De werkloosheid daalde verder tot 3,3 procent van de beroepsbevolking.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's