Werkgroep Bomen: in ootje genomen bij Helperkade, bomen effect analyse deugt niet

De bocht in het Helperdiepje waar aannemers zijn begonnen met de nieuwbouw (rechts) en een steiger over het water langs de oever. Foto: Archief DvhN

De Werkgroep Bomen in Groningen is bang dat er donderdag bij het Helperdiepje in de stad drie keer zoveel bomen zijn gekapt als veel mensen dachten.

De bomen sneuvelden voor woningbouwproject Helperkade. ,,Twintig van de dertig bomen die zijn gekapt, staan niet op de lijst van te kappen bomen, terwijl het gezonde bomen zijn van soms 40 centimeter doorsnee. Als ze in een houtopstand staan en nog geen 35 jaar oud zijn, hoeven ze in de Bomen Effect Analyse (BEA) niet apart genoemd te worden en ook niet gecompenseerd te worden. Maar dat weet bijna niemand. Je moet als omwonende, politicus en belangenclub extreem goed thuis zijn in de bomendeskundigen-wereld om op basis van zo’n analyse te beseffen wat er aan groen en bomen wordt vernietigd. In dit geval geen tien bomen, maar dertig. Wij vinden dan ook dat deze richtlijnen zo snel mogelijk moeten worden aangepast’’, zegt een woordvoerder van de werkgroep.

Nieuws

menu