Werkgroep maakt van kliekjes akkergrond paradijsjes

Werkgroep maakt van kliekjes akkergrond paradijsjes

De werkgroep Boerenbuitengebied in Menterwolde wil van overhoekjes in Muntendam bloemenparadijsjes maken. Ze hoopt zo bijzondere insecten, vlinders en vogels te lokken.

De werkgroep Boerenbuitengebied in Menterwolde wil van overhoekjes in Muntendam bloemenparadijsjes maken. Ze hoopt zo bijzondere insecten, vlinders en vogels te lokken.

Overhoekjes zijn stukjes landbouwgrond die jaren geleden overbleven na de ruilverkaveling. Deze ‘kliekjes' meten slechts een halve hectare. Te klein om ze met een landbouwmachine goed te kunnen bewerken. En bovendien eigendom van de gemeente en niet meer van de boer.

De werkgroep Boerenbuitengebied sloot eind vorig jaar een overeenkomst met de gemeente Menterwolde over het beheer van bermen, akkerranden en overhoekjes. De groep werd in januari vorig jaar opgericht en bestaat uit boeren en burgers. Ze wil van het openbaar groen rond akkers en wegen ware plantenparadijsjes maken, die bijzondere insecten, vlinders en vogels aantrekken. De werkgroep hoopt met name de grauwe klauwier, een tegenwoordig zeldzame akkervogel, naar Muntendam te lokken.

De werkgroep begint met de overhoekjes op de Daleweg, de Rimbe en de Bouwte in Muntendam. ,,Maar daarvoor moeten we eerst rigoureus het mes zetten in wildgroei die er nu is'', waarschuwt Mariëtte Elzenga van de werkgroep. ,,Dus sommige mensen zullen misschien schrikken als ze opeens allerlei kale plekken zien. Maar de natuur herstelt zich snel en het is nodig om ruimte te maken voor nieuwe beplanting. In het voorjaar ziet het er al heel anders uit.''

Het is de bedoeling dat in de zomer regelmatig Lakenvelders binnen de afgerasterde gebiedjes gaan grazen. De stront die de koeien achterlaten trekt insecten aan en daar houdt de klauwier weer van. In de bosjes en struiken kunnen vogels broeden en kleine dieren dekking zoeken. De hogere planten dienen als uitkijkpost voor jagende vogels.

IJs en weder dienende gaat de snoeimachine in de tweede week van januari aan de slag. Daarna gaat de werkgroep afrastering aanbrengen en jonge aanplant plaatsen. De werkgroep kan voor deze klussen hulp gebruiken op 20 en 23 januari en op 17 en 27 februari, steeds tussen 10.00 en 16.00 uur. Aanmelden voor een dagdeel of een hele dag kan via vrijwilligers@boerenbuitengebied.nl. Meer informatie op www.boerenbuitengebied.nl.

Op de foto een paartje grauwe klauwieren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu