Werkloosheid door lange lokken | Het beeld van Groningen

Halverwege de jaren zeventig is lang haar voor mannen de mode.

Halverwege de jaren zeventig is lang haar voor mannen de mode. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: haarmode.

De coronaperiode was een uitdagende tijd voor diverse branches, waaronder die van de kapper. Halverwege de jaren zeventig zitten kappers ook in de problemen, maar dit valt niet te wijten aan een gezondheidscrisis. Mode is de boosdoener. De klad is in het kappersvak gekomen, want veel mannen blijven met lange haren rondlopen. Ze lopen daardoor figuurlijk met de centen van de kapper op zak. Zo werken de langharigen onbewust mee aan de werkloosheid onder kappers en hun medewerkers.

Eerder was het gebruikelijk voor mannen om eens in de drie weken naar de kapsalon te gaan. Maar door deze modegril verstrijken soms maanden zonder een knipbeurt. Men is bang dat er té veel wordt afgeknipt. Dit wil overigens niet zeggen dat lange haren geen verzorging nodig hebben. Lang haar vereist zelfs meer verzorging om het in model te krijgen en te houden.

Wellicht is het een idee om bij een toekomstig personeelstekort in de kappersbranche de problemen op te vangen met langharige herenkapsels?

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl