Werknemers toveren bloedbank Sanquin om tot horrorhuis: 'Wij p(r)ikken het niet meer'

Spandoek bij bloedbank Sanquin in Groningen.

Spandoek bij bloedbank Sanquin in Groningen. Foto: DVHN

Terwijl ziekenhuismedewerkers al een tien procent loonsverhoging kregen, moeten medewerkers van bloedbank Sanquin het met zes doen. En dat pikken ze niet. ‘Sanquin toon je goed fatsoen en geef ons veel meer poen.’

Wie door de deur van bloedbank Sanquin in Groningen loopt, kan niet om de tientallen posters heen. De afbeeldingen van bloed en spinnen doen aanvankelijk denken aan een Halloweenfeest. Maar de teksten maken duidelijk dat het niet gaat om een griezelfeestje, maar dat ze een noodkreet zijn. In griezelige, rode letters staat op posters geschreven: ‘Sanquin toon je goed fatsoen en geef ons veel meer poen!’ en ‘Wij p(r)ikken het niet meer! Minimaal 10% erbij!’.

Het personeel pleit voor een loonsverhoging om de inflatie te compenseren. Hun cao is op 1 januari dit jaar verlopen en sindsdien vinden onderhandelingen plaats tussen Sanquin en de vakbonden CNV en FNV. De werkgever biedt een loonverhoging van 6 procent aan, maar dat is volgens de vakbonden onvoldoende.

Cao-onderhandelingen

Dit is niet alleen het geval in Groningen, op meerdere bloedbanklocaties hangen de posters. Met deze landelijke actie proberen medewerkers van Sanquin loonsverhoging af te dwingen. Uit de posters blijkt dat ze 10 procent eisen; net als de laatste loonsverhoging van de ziekenhuismedewerkers. Sanquin kreeg een aantal jaar geleden een eigen cao, die sindsdien altijd net een beetje minder is dan die van het ziekenhuis zelf.

,,Terwijl de Sanquin medewerkers vaak een ziekenhuisachtergrond hebben”, zegt Karel Nugteren, die namens vakbond CNV onderhandelt met Sanquin. Daarom staat een baan in het ziekenhuis boven een baan bij Sanquin. ,,Je wil als werkgever toch een aantrekkelijk loon bieden?”, vraagt hij zich hardop af.

De vakbonden overhandigden dinsdagmiddag een petitie aan de directeur van Sanquin, Ivo van Schaik. ,,1137 werknemers ondertekenden de petitie, een enorme opkomst”, zegt Nugteren. Bovendien ontving de directeur ruim 4300 solidariteitshandtekeningen van donoren.

Bloedbank in Groningen

De bloedbank is verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland. ,,Het bloed wordt afgenomen, bewerkt en aangeleverd door de bloedbank. Bovendien wordt er internationaal gerenommeerd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd’’, zegt Merlijn van Hasselt, woordvoerder van Sanquin.

In totaal werken ongeveer 2100 werknemers voor Sanquin, van wie ongeveer dertig in Groningen. De locatie in het UMCG bedient ongeveer 10.000 bloed- en 2500 plasmadonoren. Naast deze vaste locatie rijdt een bus naar verschillende locaties in de provincie, waar mensen bloed kunnen doneren.

De bloedvoorziening komt door de actie niet onder druk. ,,De medewerkers maken duidelijk dat ze een beter bod willen van Sanquin, desondanks blijven ze allemaal vol goede moed aan het werk. De donoren blijven welkom en de bloedbank blijft open”, aldus Van Hasselt.