Werkplein Fivelingo vreest grote financiële problemen door coronacrisis

Werkplein Fivelingo. Foto: Archief DvhN

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor Werkplein Fivelingo. De beoogde uitstroom van uitkeringsgerechtigden naar betaald werk, wordt vrijwel zeker niet gehaald.

Werkplein Fivelingo was donderdagavond onderwerp van een felle discussie in de Damster gemeenteraad. Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta) zei dat het coronavirus op financieel gebied ‘een rampzalige ontwikkeling’ is voor het Werkplein.

Onrust

Het werkvoorzieningschap regelt onder meer de uitkeringen en Participatiewet voor de gemeenten Delfzijl, Loppersum en Appingedam. Het Werkplein ligt sinds vorig jaar onder een vergrootglas, toen bekend werd dat Fivelingo met een tekort van 2 miljoen euro kampt. Dat werd onder meer veroorzaakt doordat te weinig mensen uitstroomden naar een betaalde baan. De drie gemeenten moesten in de bres springen om de tekorten op te vangen.

Het begrotingstekort liep verder op doordat het bedrijf BioPack, een verpakkingsfabrikant die een vleugel in het pand van Werkplein Fivelingo huurt, failliet ging. Het werkplein liep door het faillissement nog eens 2 ton aan huurinkomsten mis. Ook was er onrust omdat er tijdens groepsgesprekken bij Werkplein Fivelingo privacygevoelige zaken werden besproken.

Om de achterstanden in te lopen werd het plan opgevat om dit jaar 200 mensen extra aan een betaalde baan te helpen. Een doelstelling die de wenkbrauwen van verscheidene raadsleden in de drie gemeenteraden al voor de coronacrisis deed fronsen.

Ambities van tafel geveegd

Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond werd duidelijk dat het met die ambitie niets wordt. Door de coronacrisis worden juist meer uitkeringsgerechtigden verwacht. Bovendien liggen veel bedrijven stil, waardoor de uitstroom van werkzoekenden vrijwel nihil is. De oppositie liet tijdens de vergadering weten zich grote zorgen te maken.

Werkplein Fivelingo is overigens niet het enige werkvoorzieningschap dat met problemen kampt. Ook Wedeka, met Stadskanaal als hoofdkwartier, kampt met een miljoenentekort. En ook daar drukt de coronacrisis het schap verder in de zorgen.

Wedeka deed vorige week een oproep aan het rijk om over de brug te komen met een financiële compensatie. Belangenorganisatie Cedris en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn druk in onderhandeling met de overheid om steun te krijgen voor werkvoorzieningschappen die het moeilijk hebben.

Cijfers afwachten

Een woordvoerder van de gemeente Delfzijl laat weten dat het bestuur van Werkplein Fivelingo geen verdere uitspraken wil doen over de financiële situatie van het Werkplein. Wat het precies voor het Werkplein betekent dat de ambities niet gehaald worden, moet nog blijken. „We moeten eerst zien hoe de cijfers eruitzien. Dat weten we in mei. Pas daarna weten we hoe belangrijk het is dat het Rijk over de brug komt met een compensatie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu