Werkzaamheden aan Doorderpad bij Toornwerd liggen nog steeds stil

De toekomst van het Doorderpad bij Toornwerd is nog steeds onzeker. De werkzaamheden aan het slingerende pad zijn stilgelegd, maar omwonenden hebben geen idee wat er nu gaat gebeuren.

Het eeuwenoude Doornderpad tussen Toornwerd en Kantens is sinds mensenheugenis een schelpenpaadje: dorpsbewoners zitten niet te wachten op een nieuw betonpad.

Het eeuwenoude Doornderpad tussen Toornwerd en Kantens is sinds mensenheugenis een schelpenpaadje: dorpsbewoners zitten niet te wachten op een nieuw betonpad. Foto: Huib van der Stelt

Het smalle pad tussen Toornwerd en Kantens is omgeploegd en modderig. „Ik fiets hier altijd met de hond, maar dat lukt nu niet”, zegt omwonende Fenneke Colstee. „Lopen kan, maar dan wel met laarzen aan want hele stukken zijn zacht.”

Werkzaamheden liggen sinds september stil

De modder is ontstaan omdat er een begin is gemaakt met de werkzaamheden om het Doorderpad te vervangen door een 2,50 meter breed betonpad. Nu is het een smal schelpenpaadje waar mensen met name een ommetje maken en soms ook langsfietsen.

De verharding van het pad is onderdeel van de aanpak van in totaal 8 kilometer aan fietspaden in de gemeente. Landelijke richtlijnen schrijven voor dat een tweerichtingsfietspad minimaal 2,50 meter breed moet zijn. Voor een toekomstbestendige oplossing geeft de gemeente de voorkeur aan beton.

Maar daar gruwelen de dorpsbewoners van, volgens Colstee. Ze trok bij de gemeente aan de bel, die de werkzaamheden in september stillegde. Sindsdien horen Colstee en haar medestanders vrijwel niets. „Ik heb vandaag weer een brief gestuurd naar de projectleider.”

‘Te lichtvaardig een keuze gemaakt’

Wethouder Rudi Slager van de gemeente Loppersum laat weten in gesprek te zijn met de betrokken partijen. De eerstvolgende vergadering is komende donderdag. Daarna hoopt hij meer duidelijkheid te kunnen geven.

Slager legt uit dat het plan om onder meer het Doorderpad aan te pakken werd opgevat, omdat de gemeente er klachten over kreeg.„Ik denk dat we kunnen stellen dat we wat te lichtvaardig een keuze hebben gemaakt.”

Niet alleen kritische geluiden uit Toornwerd

Ook vanuit andere dorpen klinken kritische geluiden over de plannen voor verbrede en verharde fietspaden. „Er zijn drie dorpen waar ik contact mee heb gehad: Toornwerd, Westeremden en Zijldijk. De signalen hebben allemaal een andere inhoud”, zegt wethouder Slager. „Toornwerd is daarin het verst gegaan. Zij hebben gewoon gezegd: ‘wij willen dit niet’. In de andere dorpen, waar de werkzaamheden nog niet zijn begonnen, wordt vooral gesproken over andere mogelijkheden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu