Werkzaamheden aan onbewaakte spoorwegovergang Hoogezand alsnog begonnen

De werkzaamheden aan de onbewaakte spoorwegovergang in Hoogezand konden toch beginnen. Foto: ProNews

Na lang onderhandelen zijn de werkzaamheden aan de onbewaakte spoorwegovergang in de Parallelweg in Hoogezand op vrijdagochtend rond 7 uur toch begonnen. Omwonenden hadden de weg naar hun woning geblokkeerd met drie voertuigen en een paardentrailer, omdat de overgang de enige ontsluiting is van hun erf en woning.

ProRail haalt op vrijdag 16 oktober de onbewaakte overweg uit het spoor langs de Parallelweg in Hoogezand. Dat gebeurt omwille van de veiligheid. Zo gaan in december op het traject tussen Groningen en Bad Nieuweschans meer treinen rijden met een hogere snelheid.

Donderdag blokkeerden enkele omwonenden de overweg om te voorkomen dat ProRail bezig zou gaan met het stuk spoor. De overweg leidt naar één woning, maar de familie die daar woont maakt al 150 jaar gebruik van de overweg. Ze waren niet tegen het sluiten van de overweg, maar wilden wel een alternatieve weg om van hun erf af te komen. De onderhandelingen daarover duurden uiteindelijk tot afgelopen nacht.

Geen uitspraken

De bewoners stellen zo’n 70.000 euro kwijt te zijn aan de aanpassingen van hun tuin om naar de alternatieve spoorwegovergang te kunnen komen. ProRail bood aanvankelijk aan hiervan €15.000 te kunnen vergoeden. Hoeveel het spoorbedrijf uiteindelijk gaat vergoeden willen de partijen geen uitspraken over doen.

De overweg wordt volgens planning verwijderd in de week dat er op het traject meer werkzaamheden plaatsvinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu