Werkzaamheden bij Gerrit Krolbrug in Groningen begonnen

Foto: Jaspar Moulijn

Rijkswaterstaat is vanmorgen om 07.00 uur begonnen met het verwijderen van de Gerrit Krolbrug over het Van Starkenborghkanaal in Groningen.

De brug werd in de nacht van vrijdag op zaterdag geramd door het binnenvaartschip Bodensee uit Mannheim en raakte zwaar beschadigd. Hij is voorlopig afgesloten voor voetgangers, fietsers en wegverkeer.

Onder het kapotte brugdeel is inmiddels een ponton geschoven. Eerst wordt de brug aan een kant opgetild en wordt gekeken of hij nog rechtgedraaid kan worden. Als dat niet lukt wordt de brug eruit getakeld en opzij gelegd zodat de vaarweg weer vrij is voor het scheepvaartverkeer. Dan worden ook de voetgangersbruggen weer vrijgegeven.

,,We kunnen nog niet zeggen hoe lang het duurt’’, zegt Henk Middendorp. Hij is de Officier van Dienst. ,,We doen het rustig, voorzichtig en stapje voor stapje.'' Het gewicht van de brug wordt geschat op zo’n 150 ton. ,,Het is niet zo dat we straks een vliegend brugdeel gaan zien.. De brug wordt opzij geduwd.’’

Uit voorzorg zijn er drijvers in het water gelegd. In de brug zitten hydraulische leidingen. Mochten die beschadigen dan kan er olie vrijkomen. De witte drijvers zorgen ervoor dat de olie in dat geval op de plek blijft.

De brug en de werkzaamheden trekken vandaag opnieuw veel publiek. Tientallen mensen staan aan beide zijden te wachten tot er iets gebeurt.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu