Wespenbestrijders hebben het drukker dan ooit

Een wespennest aan een regenpijp. Foto: Archief DvhN

Wespenbestrijders in Groningen en Drenthe hebben het razend druk. Mensen die een wespennest in of aan het huis ontdekken moeten vaak een dag of nog langer op professionele bestrijders wachten.

Ongediertebestrijder Peter Matter uit Groningen heeft het in de 22 jaar dat hij actief is, niet eerder zo druk gehad met de bestrijding van wespennesten.

Drie personeelsleden behandelen dagelijks elk zo’n 20 nesten. Matter probeert mensen binnen een dag van de wespennesten af te helpen. ,,Soms lukt dat niet.” Want de telefoon blijft maar rinkelen.

 

Een medewerkster van VTW Plaagdierenbestrijding in Assen bevestigt de ervaring van haar collega. Een personeelslid van het bedrijf doet niet anders dan wespennesten bestrijden. Ze weet dat ook tal van andere professionele ongediertebestrijders de hele dag druk zijn met de de nesten.

Wespen gedijen bij goed weer

Veel mensen worden nu geconfronteerd met de wespen doordat ze buiten zitten of omdat ze aan het huis klussen. Door de stabiele temperatuur, het goede voorjaar en de aanhoudende warmte konden wespen insecten dit jaar goede nesten maken.

 ,,In het voorjaar legt de koningin eitjes. Dat is het nest nog niet meer dan een pingpongballetje. Maar nu eind juli begin augustus heb je in een nest zo duizend tot 1500 wespen. Dan heb je een fors nest”, zegt Matter.

Zelf verwijderen geen optie

Vaak bevinden de nesten zich hoog aan de gevel of onder het dak. Dat maakt het bestrijden lastig. Zelf verwijderen is eigenlijk geen optie. ,,Vrijdag was er nog iemand die zelf de ladder opging. Hij werd 15 keer gestoken door de wespen. Toen moesten wij alsnog komen”, zegt Matter.

Per nest kan het verschillen hoe lang de bestrijder er mee bezig is. Soms treft hij een nest aan in een spouwmuur, dan is de klus zo geklaard. Soms moet de bestrijder op de vliering op zoek naar het nest en dan kan het langer gaan duren.

‘Onnodige lijdensweg’

De wespen worden bestreden met een langzaam werkend gif in poedervorm. Dat poeder wordt bij de opening van een nest gespoten. De wespen verspreiden het gif in het nest zodat het poeder ook de koningin van het nest treft.

In Groningen opperde raadslid Gerjan Kelder van de Partij voor de Dieren om een vriendelijker manier van wespenbestrijding in te voeren. Zijn partij verbaasde zich over het gebruik van het insecticide permethrin bij de bestrijding van wespennesten. Bioloog Jan Doevendans had daarover eerder alarm geslagen.

Door wespennesten in te spuiten met het insecticide en talkpoeder sterven de wespen niet direct. Dat kan enkele dagen duren voor de wespen sterven. Volgens de PvdD is dit een onnodige lijdensweg.

Nieuws

menu