West-Indische Kade Groningen wil nu actie

Foto: Google Maps

Bewoners van de West-Indische Kade in Groningen willen desnoods via de rechter afdwingen dat woningcorporatie Lefier maatregelen neemt om het wooncomfort in de portiekwoningen te verbeteren.

Met een onderzoek van de Woonbond in de hand denken de bewoners sterker te staan bij de huurcommissie dan wel de rechter. Het geschil over het opknappen van de woningen duurt al jaren.

Vorige week deed de Woonbond onderzoek in de woningen. De uitkomst ervan kwam dit weekeinde beschikbaar. In het onderzoek wordt vastgesteld dat in de hoekwoningen een besparing van 117 euro per maand (1400 euro per jaar) gerealiseerd kan worden op alleen het gasverbruik. In andere woningen kan 17 euro per maand bespaard worden. Naast kou, vocht, schimmelvorming en in sommige gevallen een gebrekkige afvoer stelt de Woonbond vast dat sommige bewoners de kachel niet hoger durven te zetten, uit angst voor enorme naheffingen op de jaarrekening van het energiebedrijf.

Flinke rekening

Een van die bewoners is Reier van den Berg, lid van de bewonersorganisatie. In het eerste jaar dat hij in de hoekflat aan de West-Indische Kade woonde, zette hij de verwarming iets hoger. Gevolg: een rekening van 2000 euro. ,,Ik ben een jaar bezig geweest die rekening te betalen.'' In de woning van Van den Berg komt ook midden in de winter de temperatuur niet boven de 14 graden uit. ,,Hoger ga ik echt niet. Toen ik de rekening kreeg, verwarmde ik tot 17 graden.''

‘In huis is het 14 graden, warmer kan echt niet'

Het is volgens Van den Berg zeer moeilijk om in de winter in zijn woningen te wonen. ,,Dat het zo'n zachte winter is, is nog een geluk. Het meest frustrerende van deze situatie is dat mensen niet meer op bezoek willen komen. De mensen zitten letterlijk ziek te worden in deze huizen.'' Van den Berg heeft gedacht aan verhuizen. Hij heeft onvoldoende punten om in aanmerking te komen voor een andere huurwoning.

Toch geen sloop

De woningen zijn gebouwd in 1953. Het was een tijdje de bedoeling de huizen te slopen, maar dat plan belandde tijdens de economische crisis in de ijskast. Om een einde te maken aan de slechte woonsituatie wil de bewonersorganisatie met het rapport van de Woonbond naar de huurcommissie stappen.

Bij woningcorporatie Lefier was in het weekeinde niemand bereikbaar om een toelichting te geven op de situatie aan de West-Indische Kade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu