Westerkwartier: Klacht over aanbesteding afval ongeloofwaardig

De inzameling van plastic afval door het bedrijf HRM in de straten van Leek. Foto: DVHN

De gemeente Westerkwartier gelooft niet loonbedrijf Lucas Stuut uit Jonkersvaart en recylingbedrijf Hummel uit Leek serieus een gooi hadden willen doen naar de inzameling van plastic afval in die gemeente.

,,Dit is een ongeloofwaardig verhaal’’, betoogde raadsman Theunis Dankert namens de gemeente vrijdag tijdens een kort gedingzitting voor de Groninger rechtbank. Volgens Dankert namen de beide bedrijven niet eens de moeite om vooraf de aanbestedingsstukken op te vragen. Bovendien voldoen de twee bedrijven niet aan de wetttelijke geschiktheidseisen. Om te mogen inschrijven, moet sprake zijn van aantoonbare ervaring met het inzamelen van huishoudelijk afval, meent de advocaat.

Blauwe diesel in plaats van aardgas

Stuut en Hummel beweren dat zij ook zij hadden willen inschrijven. Volgens de eigen raadsman Ron Laan zagen zij hier van af vanwege de hoge aanbestedingseisen die de gemeente stelde. Uiteindelijk was Hoeksema Totaal Recycling (HRM) de enige inschrijver. Toen gesteggel ontstond met de gemeente over de hoge prijs die HRM offreerde - jaarlijks 4,5 miljoen - deed de gemeente in een onderhandelingstraject dat volgde, fors water in de wijn. Zo werd ermee ingestemd dat de inzamelvoertuigen op blauwe diesel rijden in plaats van aardgas. Ook trok de gemeente de aankoop en distributie van de milieuzakken, waarin huishoudens het plastic verzamelen, naar zichzelf toe. HRM voert de inzameling vanaf 2021 uit voor 2 miljoen.

‘Italiaanse toestanden’

Volgens Stuut en Hummel maakte de gemeente zich schuldig aan het tussentijds versoepelen van de aanbestedingsregels. Dat is in strijd met de wet, meent raadsman Laan. Volgens hem zijn diens cliënten Stuut en Hummel hierdoor benadeeld. ,,Als de oorspronkelijke eisen minder stringent waren geweest, hadden mijn cliënten ook een kans willen maken.’’

Namens de gemeente oordeelde raadsman Dankert dat Stuut en Hummel veel te laat zijn met hun bezwaren. ,,Het werk is al lang gegund aan HRM. Binnen een termijn van 30 dagen had u de Hoge Raad moeten vragen dit besluit te vernietigen. Dat hebt u verzuimd. U bent hier aan het verkeerde adres.’’ Een half jaar voor aanvang de aanbesteding overdoen, noemde Dankert onverantwoord. ,,Dan ontstaat het risico op Italiaanse toestanden.’’

De uitspraak is op 4 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu