Westerkwartier trekt geldbuidel voor nieuwbouw rsg de Borgen in Leek

School Lindenborg, onderdeel van rsg de Borgen, aan de Wazenburglaan in Leek. Foto: Archief DvhN

De gemeente Westerkwartier stelt 15 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe huisvesting van de regionale scholengemeenschap de Borgen aan de Waezenburglaan in Leek.

De gemeente is bereid in 2021 vijf miljoen uit te trekken voor nieuwbouw en in 2022 tien miljoen. De scholengemeenschap wil in Leek zelf tot complete nieuwbouw komen (totale kosten 35 miljoen). De gemeente is niet in staat om dit krediet op tafel te leggen. Daarom stelt de gemeente voor om de nieuwbouw fasegewijs uit te voeren.

Plan voor campus

Met name de locatie Oldeborg is volgens verantwoordelijk wethouder Hielke Westra (CDA) zwaar gedateerd. ,,Wij hechten aan goed voortgezet onderwijs. Daar hoort goede huisvesting bij.’’ Ondanks dat de gemeente krap bij kas zit, is toch geld gevonden voor fase 1 van de nieuwbouw. Eind vorig jaar presenteerde de scholengemeenschap een plan voor de bouw van een campus in Leek die de huidige panden moeten vervangen.

Minder leerlingen

De campus moet een capaciteit krijgen van rond de 2500 leerlingen. Tien tot vijftien jaar geleden telde de school nog 3000 leerlingen. Dat het leerlingental daalt blijkt uit de leegstand van klaslokalen. Zo krijgen tien havo/vwo-klassen les in lege klaslokalen van Oldeborg. Docenten pendelen dagelijks van het ene schoolgebouw naar het andere. De Borgen broedt volgens een woordvoerster nog op de vraag hoe fasegewijze nieuwbouw in de vork moet worden gestoken.

Nieuws

Meest gelezen

menu