Westerkwartier wil zonnedaken laten gaan vóór windmolens

Raadsvergadering van de gemeente Westerkwartier op archieffoto. Foto: Archief DVHN

Pas als alle daken in de gemeente Westerkwartier zijn belegd met zonnepanelen is plaatsing van een groot aantal hoge windmolens in lijnopstelling bespreekbaar.

Die uitspraak deed een ruime meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond. in een tweede raadsvergadering in digitale setting op rij. Raadslid Cynthia van Putten van de grootste coalitiepartij VZ Westerkwartier zei op voorhand te gruwen van de gedachte dat langs het Van Starkenborghkanaal een groot aantal windmolens met een tiphoogte van boven de 200 meter wordt geplaatst. ,,Nu is vanaf de A7 bij Leek de markante Bert Swart spoorbrug bij Zuidhorn goed zichtbaar. Met de plaatsing van zoveel hoge windmolens verdwijnt dat zicht op de brug. Om over andere nadelen als slagschaduw, geluidshinder en meer risico op ongelukken nog niet eens te spreken’’, zei Van Putten.

‘Provincie is over-ambitieus’

Raadslid Anneke Laan van de lokale partij Sterk Westerkwartier noemde de provincie Groningen op het gebied van schone energiedoelstellingen ‘over-ambitieus’. Het aandeel dat de gemeente Westerkwartier hierin moet leveren is in haar ogen onevenredig hoog. ,,Eén van de opties die de provincie aandraagt, is plaatsing van 65 windmolens van 200 meter hoog langs de A7. Dat is anderhalve windturbine per dorpskern. Dat is onaanvaardbaar. Dat kán gewoon niet.’’

1600 voetbalvelden belegd met zonnepanelen

Een andere optie die de provincie voor het Westerkwartier heeft bedacht, is om 800 hectare grond te beleggen met zonnepanelen. ,,Dat zijn 1600 voetbalvelden: gemiddeld 40 velden per dorpskern.’’ Als de provincie een dergelijk plan wil doorzetten, voorziet Laan dat er, wat zij noemde, hier ‘Oost-Groningse toestanden’ ontstaan. Hiermee doelde ze op het massale verzet tegen de plannen voor plaatsing van hoge windmolens in die regio.

‘Klein wondertje’

Voorman Klaas-Wybo van der Hoek van GroenLinks signaleerde een ‘klein wondertje’ dat in deze lastige corona-tijd is bereikt: ,,Doordat de zon uitbundig scheen met veel wind, werd twee derde van het stroomverbruik in ons land afgelopen dinsdag gehaald uit zonne- en windenergie. Zo’n productierecord uit zon en wind had niemand tot voor kort gedacht.’’

Raadsbreed werd gesteld dat de gemeente moet inzetten op draagvlak onder de bevolking bij het realiseren van alle plannen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu