Westerwolde dicht kloof tussen sportclubs

De soms grote verschillen in door sportclubs te betalen tarieven aan de gemeente Westerwolde zijn binnenkort verleden tijd.

De gemeenteraad van Westerwolde steunt ook het harmonisatieplan voor de tennisclubs

De gemeenteraad van Westerwolde steunt ook het harmonisatieplan voor de tennisclubs Foto: Huisman Media

De gemeenteraad stelt dan namelijk één tarief vast die de zes tennisclubs voor het gebruik van de tennisbanen moeten betalen: 400 euro per 2 banen. Eerder werden al bestaande verschillen tussen voetbalclubs weggewerkt en gelijke tarieven voor het gebruik van sport- en gymzalen vastgesteld.

De grote verschillen komen voort uit de tijd voor 2018, het jaar waarin Westerwolde ontstond door de fusie van Vlagtwedde en Bellingwedde. Die twee voormalige gemeenten hadden ieder hun eigen financiële afspraken met hun sportclubs die dus soms heel erg uiteenliepen. Zo verschilden dus de tarieven die gym- en andere binnensportclubs voor het gebruik van gemeentelijke sportzalen moesten betalen. Die verschillen werden vrij snel na de herindeling weggewerkt.

Voetbalverenigingen

Een jaar geleden werd de kloof tussen de 8 voetbalverenigingen gedicht. De gemeenteraad stelde één huurprijs voor de velden vast, 185 euro per jaar, en besloot ook het grote verschil in vergoedingen (in Bellingwedde waren die geringer dan in Vlagtwedde) over een periode van enkele jaren weg te werken.

,,Wat nog resteerde, waren de 6 tennisclubs’’, zegt wethouder Bart Huizing (PvdA). ,,Ook voor die clubs hebben we nu een harmonisatieplan gereed.’’ Dat plan krijgt de instemming van de gemeenteraad en omvat ook afspraken over onder meer het onderhoud van de tennisbanen. Afspraken die ook met de voetbalclubs zijn gemaakt.

Huizing benadrukt dat als uniform tarief steeds is gekozen voor het laagste van de bestaande tarieven. ,,We willen de clubs niet in geldnood brengen. Het kan wel betekenen dat we als gemeente minder inkomsten krijgen uit de tarieven. Maar dat vangen we bij de voetbalclubs bijvoorbeeld op door van hen meer zelfredzaamheid te vragen zodat we minder aan onderhoudskosten kwijt zijn.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu