Westerwolde onderzoekt of roekenkolonie van camping Ter Apel verplaatst kan worden

Campingbaas Ronald Hut heeft al jaren last van de roeken Foto: Foto Boudewijn Benting

De gemeente Westerwolde onderzoekt of het mogelijk en haalbaar is om de roekenkolonie van de camping Moekesgat in Ter Apel te verwijderen.

De meerderheid van de gemeenteraad heeft dat woensdag via een motie besloten.

De kolonie zit al jaren op het eilandje in de zwemplas die bij de camping hoort. Campingbeheerder Ronald Hut trok er al vele keren over aan de bel bij de gemeente (zij is de eigenaar van de campinggrond). Het lawaai en de poep van de vogels verjagen volgens hem campinggasten.

Verjaaggebied

Raadslid Paul Timmermans (Lijst Timmermans) diende de motie ook namens andere partijen in, stelde dat de camping een belangrijkste toeristische trekpleister is en dat een goede exploitatie ervan niet meer samen gaat met de overlast. ,,Daarom moet worden bekeken of de kolonie op een goede manier naar een andere plek gebracht kan worden en van de camping een verjaaggebied kan worden gemaakt’’.

Andere partijen, zoals Ecologisch Alternatief en GroenLinks wilden hier niets van weten. Ze wezen er onder meer op dat het risico bestaat dat de roeken elders in Ter Apel nesten bouwen en daar overlast veroorzaken. Maar de meerderheid zei dus ja tegen het onderzoek.

Provincie

Wethouder Bart Huizing (PvdA) zal de motie uitvoeren. Hij zei de problemen van de campingbaas te onderkennen. Maar ook hij stelde dat het niet zo mag zijn dat het verwijderen van de kolonie er op uit draait dat de vogels elders in het dorp overlast gaan veroorzaken. Voor het verwijderen van de kolonie zal overigens de provincie toestemming moeten geven. De roek is een beschermde vogel.

Nieuws

menu