Westerwolde zet deur open voor drijvend zonnepark

De gemeente Westerwolde zet het licht op groen voor het drijvend zonnepark in Sellingerbeetse Foto: Huisman Media

De gemeenteraad van Westerwolde is dinsdagavond in meerderheid akkoord gegaan met de aanleg van een drijvend zonnepark in Sellingerbeetse.

De politieke partijen deden dat door tijdens een onlinevergadering een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Ze volgden zo het voorstel van de meerderheid van het college van burgemeester en wethouders.

De drijvende zonnepanelen moeten komen op een deel van de voormalige zandwinningsplas in Sellingerbeetse. Het bedrijf Groenleven en het zandwinningsbedrijf Kremer, eigenaar van de plas, dienden vorig jaar een plan hiervoor in.

Dagelijkse transporten

Kremer zei toen als compensatie zijn zandverwerkingsinstallatie bij de andere, nog in gebruik zijnde plas in Sellingerbeetse te willen verhuizen. Sellingerbeetse zou zo worden verlost van dagelijkse transporten. Enkele partijen stemden mede daarom eerder al in met een voorlopige verklaring van geen bedenkingen.

,,Het verdwijnen van transporten vinden we nog altijd belangrijk en mede daarom gaan we akkoord’’, zei Ronald Koskamp (Gemeentebelangen) gisteravond. Dat akkoord kwam ook van de meeste andere partijen.

De oppositiepartijen GroenLinks en Partij voor de Dieren (PvdD) stemden tegen. René Kriek (GroenLinks) uitte zijn twijfels over het draagvlak voor het plan bij omwonenden en zijn zorgen over de zwemveiligheid als de panelen in de plas liggen. Edith van der Horst (PvdD) hamerde ook op dat draagvlak en zei dat er ook nog geen duidelijkheid is over de gevolgen voor de natuur van de aanleg van het park.

Wethouder Bart Huizing (PvdA) zei dat er volgens het college wel draagvlak is en dat voorwaarden voor zaken als zwemveiligheid in de uiteindelijke vergunning worden opgenomen.


Nieuws

Meest gelezen

menu