Wetenschap pleit voor suikertaks en actie voor gezondere leefstijl om explosie dementie te stoppen

Dementie is te voorkomen door een gezondere leefstijl. Foto: Shutterstock

Een lange lijst wetenschappers en artsen pleit in een open brief voor een veel hardere aanpak van de explosie van dementie in Nederland. Ze willen een suikertaks.

We moeten gezonder gaan leven en daarbij moet een belasting op suiker, de suikertaks, niet langer een taboe zijn. Artsen en GGD’s moeten de zogenoemde leefstijlinterventie vaker aanbieden, er moet een publiekscampagne komen en de omgeving moet zo worden ingericht dat gezondere keuzes makkelijker worden, zoals fietsen, wandelen en traplopen.

Met name ook in Noord-Nederland neemt het aantal mensen met dementie fors toe. In de drie noordelijke provincies zijn nu bijna 30.000 mensen met dementie. Dat zijn er naar verwachting ruim 63.000 in het jaar 2050.

Ouderdom en leefstijl

Dat komt deels door ouderdom, en in het Noorden wonen relatief meer ouderen. Maar het heeft voor een belangrijk deel ook met leefstijl te maken. Roken, overgewicht, te weinig bewegen en alcohol spelen een rol. ,,Van de 88 miljard euro die Nederland jaarlijks uitgeeft aan zorg gaat 9 miljard euro naar de zorg voor mensen met dementie’’, stellen de wetenschappers in de brief. Volgens hen is er jaarlijks 2 miljard euro te besparen door serieuzer werk te maken van gezonder leven.

,,Ook in termen van persoonlijk leed en ziektelast is dementie koploper’’, schrijven ze verder. ,,De ziekte neemt de meeste gezonde levensjaren weg van de Nederlandse bevolking, en legt een zware druk op veel mantelzorgers. De angst voor dementie werpt bovendien een zeer stressvolle schaduw vooruit voor veel ouderen.’’

Hoogopgeleiden profiteren

Volgens ramingen van het kabinet stijgen de kosten van dementie explosief; alles wijst op een verdubbeling tot meer dan een half miljoen patiënten in 2040. ,,Nu al komen er vijf patiënten per uur bij’’, staat in de brief.

De huidige aanpak van het kabinet gaat niet ver genoeg, vervolgen de opstellers. Er is wel een Deltaplan Dementie en een Preventieakkoord. ,,Maar daarvan profiteren vooral hoogopgeleide groepen.’’ Ze stellen dat daarom huisartsen meer werk moeten maken van de gecombineerde leefstijlinterventie, die sinds kort vergoed wordt. Juist ook lager opgeleiden moeten meer in aanraking komen met de aanpak. ,,Zonder dat mensen die wel dementie krijgen het gevoel opgedrongen krijgen van ‘eigen schuld dikke bult’.

Bloedtoevoer aan brein

,,Beschermende factoren zijn er namelijk in overvloed’’, stellen de wetenschappers. ,,Lichaamsbeweging, een gezonde bloedsuikerspiegel en bloeddruk, beter gehoor, gezonde voeding met voldoende groente, fruit, vis, omega 3 vetzuren en vitamine B, een gezond gewicht, niet roken, genoeg slaap, onderwijs, sociale interactie en cognitieve activiteiten. Beweging zorgt bijvoorbeeld voor meer bloedtoevoer naar het brein en stimuleert de aanmaak van het beschermende eiwit ‘ brain-derived neurotrophic factor ’.’’

Onder de ondertekenaars zijn ook wetenschappers en artsen van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG en zorgverzekeraar Menzis. Hugo Borst en Carin Gaemers, die eerder opkwamen voor de verpleeghuiszorg, ondersteunen het pleidooi ook.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu