Wethouder Bé Schollema van Loppersum twijfelt of het verstandig is de verkiezingen door te laten gaan

Bé Schollema. Foto: Archief DvhN

‘Een bizar dilemma’ noemt wethouder Bé Schollema (PvdA) het. In een post op Facebook schrijft de Lopster wethouder dat hij twijfelt aan het door laten gaan van de herindelingsverkiezingen in zijn gebied.

Het kabinet kondigde dinsdagavond strengere maatregelen aan om het coronavirus in te dammen. Maar voor de herindelingsverkiezingen die op 18 november plaatsvinden in Delfzijl, Appingedam en Loppersum geldt een uitzondering op de maatregelen die zijn afgekondigd. Die gaan gewoon door.

Schollema - naast wethouder ook lijsttrekker voor de PvdA - betwijfelt hoe verstandig dat is. ‘Nadenken over alternatieven wordt ogenschijnlijk angstvallig vermeden. Alle publieke gebouwen dicht en geen groepen groter dan 2. Behalve op 18 november. En allerlei oplossingen aankondigen voor maart volgend jaar’, schrijft hij.

Hij vreest dat het algemeen kiesrecht in Eemsdelta in het gedrang komt. ‘Als van de normale opkomst de helft niet durft, mag, kan of wil, heb je eigenlijk een politiek draagvlak van likmevestje.’

„Kijk, ik zeg niet: de verkiezingen moeten niet doorgaan. Wat ik wel wil is het gesprek erover voeren”, zegt Schollema. „Ik heb het meer geformuleerd als een soort poll. Als ik hier zo mee worstel, dan ben ik potverdorie waarschijnlijk niet de enige. En dat blijkt ook uit de reacties.”

Bijval van mensen op Facebook

Het bericht oogst tientallen reacties. Veel mensen lijken het met de wethouder eens te zijn. Zo schrijft iemand: ‘Ik ben blij dat je dit schrijft Bé! Ik ben er echt heel boos/verdrietig over. We gaan niet naar supermarkten en mijden echt heel veel, en dan zou ik nu gedwongen worden middenin een gedeeltelijke lockdown om te gaan stemmen.’

Een ander schrijft: ‘Ben bang dat we een heel laag opkomstpercentage krijgen, wat tegelijkertijd de uitslag beïnvloedt.’

Schollema: „Wat je normaal gesproken ziet is dat mensen na hun yoghurtje ‘s avonds op de fiets stappen naar het bejaardentehuis en daar hun stem uitbrengen. Dat is vaak nog gezellig ook. Maar dat kan nu niet. Iemand op Facebook opperde: ‘waarom doen we het niet in blokken, zoals bij de griepprik’. Een goed idee, vind ik. Daarom is het zo belangrijk om het gesprek erover te voeren. Ook met de inwoners.”

Verkiezingen verlopen waar mogelijk coronaproof

Om de stemmers te beschermen worden er allerhande maatregelen genomen om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen: van kuchschermen tot het meegeven van het rode potlood waarmee mensen hun stem uitbrengen. Maar andere opties zoals het stemmen per post of het aantal volmachtstemmen verhogen van 2 naar 3, zijn afgeketst.

Kamerleden Attje Kuiken en Henk Nijboer (beiden PvdA) hebben schriftelijke vragen gesteld over de verkiezingen. Zij willen weten waarom het niet gelukt is om voor de herindelingsverkiezingen extra volmachten, poststemmen of vervroegd stemmen mogelijk te maken.

De drie gemeenten gaan op 1 januari 2021 samen verder als de nieuwe gemeente Eemsdelta. Als de verkiezingen worden uitgesteld, komt die fusie in de knel. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doet er daarom met de gemeentelijke bestuurders alles aan om de verkiezingen door te laten gaan.

Nieuws

menu