Wethouder Broekhuizen: Mijn doel was om Oldambt een stapje verder te brengen

Wethouder Laura Broekhuizen links, neemt afscheid als wethouder in Oldambt. Foto: Harry Tielman

Laura Broekhuizen, nu nog wethouder in Oldambt, wordt directeur-bestuurder bij woningstichting Groninger Huis. ,,M’n kinderen waren blij. Verhuizen hoeft niet en ik ben vaker thuis.”

Na bijna twee decennia bestuurlijk actief te zijn geweest voor de PvdA, waarvan de laatste zes jaar als wethouder in Oldambt, stapt Laura Broekhuizen (41) uit de politiek. Ze wordt directeur-bestuurder bij woningstichting Groninger Huis. ,,Dus ik blijf actief in de publieke zaak. Want ik ga me straks bezighouden met hoe mensen veilig en op een prettige manier kunnen wonen. Ik verwacht wel dat ik een overzichtelijker leven krijg met iets meer vrije tijd. Ik kan meer aandacht besteden aan koken voor grote groepen mensen en ook iets meer wandelen.”

Met ziel en zaligheid gewerkt

Want, ze laat er geen misverstand over bestaan dat het wethouderschap in Oldambt veel tijd en energie vraagt. Niet dat ze dat beu was. Integendeel. ,,Ik heb het werk zes jaar met ziel en zaligheid gedaan, met als doel Oldambt een stapje verder te brengen. Al mijn energie heb ik daarvoor aangewend. Met een prachtteam en -ambtenaren. Man, toen ik mijn vertrek gistermorgen bekendmaakte, rolden er wel tranen. Ik heb de stap ook niet zomaar genomen. Maar aan de andere kant ben ik al de helft van mijn leven werkzaam in de politiek. Zo’n vacature, in je eigen regio, komt niet vaak voor en ik begin dan ook met veel enthousiasme en blijdschap aan de nieuwe klus. Ik zou spijt krijgen als ik niet gesolliciteerd had.”

In de afgelopen jaren is Broekhuizen gaan houden van bouwen, wonen en ruimtelijke kwaliteit, zoals ze het in haar ontslagbrief omschrijft. ,,Ik kijk ernaar uit die liefde voor het vak op een andere manier vorm te geven dan tot nu toe in de bestuurlijke context van de gemeente Oldambt. Maar dat betekent niet dat ik in een Maserati ga rijden”, doelend op een bestuurder uit de vastgoedwereld die opzien baarde met zijn extravagante levensstijl.

Pittige dossiers

Dat ze haar werk in Oldambt niet afmaakt, vond ze geen reden niet te solliciteren. ,,Er zijn voldoende goede mensen aan het werk. Werken aan de binnenstad van Winschoten is bijvoorbeeld niet alleen mijn verantwoordelijkheid. Dat doen we samen.”

Broekhuizen had een aantal pittige dossiers, zoals binnen het sociaal domein, het aardbevingsvraagstuk en de aanpak van de Winschoter binnenstad. ,,Maar ik heb altijd oprecht gewerkt. Aan mijn grote houten tafel in mijn werkkamer heb ik altijd het algemeen belang nagestreefd. Soms pakt dat niet altijd goed uit voor een partij, maar ik kon het meestal goed uitleggen.” Spijt van dingen heeft ze niet, zegt ze. ,,Zwaarmoedig afscheid neem ik dan ook niet. Ik ben positief ingesteld. Ook nu zeg ik: het glas is half vol.” Hoe en wanneer ze afscheid neemt is afhankelijk van de corona maatregelen. Ze heeft via een videoboodschap de ambtenaren ingelicht en een welkomsbericht gericht aan Groninger Huis.

Hoe nu verder? Wat staat de PvdA in Oldambt te doen?

De PvdA in Oldambt is op zoek naar een nieuwe wethouder als vervanger voor Laura Broekhuizen. Zij kondigde gisteren haar afscheid aan. Broekhuizen wordt per 1 juli directeur bestuurder bij woningstichting Groninger Huis.

De PvdA-fractie heeft al een lijstje met mogelijke kandidaten gemaakt. Niet op basis van een scherp profiel. Fractievoorzitter Hilbert Flokstra ziet persoonlijk het liefst dat er weer een vrouw op de wethouderspost komt. ,,Maar uiteindelijk gaat het erom of je geschikt bent en dat hoeft niet direct een zwaargewicht te zijn.”

Een frisse of ervaren vervanger

Dat kan volgens Flokstra betekenen dat voor een jonge, frisse wethouderskandidaat wordt gekozen die de vacature als een kans ziet. ,,Maar misschien komen we ook wel uit bij een ervaren iemand die dit als een laatste klus ziet.”

Over anderhalf jaar zijn er weer verkiezingen. Van de nieuwe wethouder wordt veel flexibiliteit verwacht. Niet alleen qua dossierkennis, maar ook dat hij/zij kan schakelen en samenwerken met zeven partijen. Want sinds Oldambt een minderheidscoalitie heeft, hebben de zittende coalitiepartijen (PvdA, PvhN en VVD) te dealen met nog eens vier partijen (CU, D66, CDA en GBO) die gedoogsteun geven, verbonden in de club van Halte 7.

Voor 25 mei een opvolger

Het aanstaande vertrek van Broekhuizen komt op het moment dat Oldambt een minderheidscoalitie heeft, nadat vorig jaar wethouder Kees Swagerman (SP) opstapte en daarmee de SP uit de coalitie stapte. Daarnaast gaat op 1 juli gemeentesecretaris Herman Groothuis met pensioen. Flokstra ziet dat niet als een probleem. ,,Er is voldoende bestuurlijk kwaliteit.” De PvdA wil voor 25 mei de nieuwe kandidaat presenteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu